Археологи заявили про важливе відкриття на території Києво-Печерської лаври

Знахідки стосуються ранньої історії найвідомішого монастиря Східної Європи. Розкопи збираються музеєфікувати для доступу екскурсантів.

Києво-Печерська лавра. Фото: Вікіпедія.

Археологічні дослідження на території Митрополичого саду Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в липні поточного року підтвердили існування оборонної стіни Києво-Печерського монастиря у XII ст. Про це повідомив завідувач науково-дослідного сектора археології заповідника Сергій Тараненко, передають Патріоти України.

"Виявлена пам'ятка є унікальною, адже нині в Україні відомі, окрім неї, ще лише два об'єкти монументальної фортифікації давньоруського часу, а конструкція виявлених фундаментів взагалі поки що єдина серед усіх пам'яток Київської Русі", - розповів він.

За словами С.Тараненка, залишки фундаментів оборонної стіни були вперше відкриті та частково досліджені на невеликій ділянці в 1951 році археологом Володимиром Богусевичем. Із метою отримання наукового підтвердження існування залишків фундаментів оборонної стіни Києво-Печерського монастиря XII ст. було розбито розвідувальні траншеї. У двох траншеях, які відповідають розкопкам В.Богусевича, і ще в трьох траншеях уперше виявлено залишки монументальної конструкції давньоруського часу - фундаменти різного ступеня збереження з напівзруйнованими фрагментами стіни.

Кількість нинішніх знахідок - близько 1500, серед них майже 1000 фрагментів давньоруської цегли - плінфи. Привертають увагу яскраві індивідуальні знахідки - фрагмент давньоруського металевого литого, стулкового браслета з плетеним орнаментом і дві свинцеві пломби дорогичинського типу XI-XIII ст. зі знаками з обох боків, зокрема із зображенням двозубця. Заповідник розглядає питання музеєфікації цього археологічного об'єкта давньоруського часу.

Яке покарання можуть ввести за відмову проходити ВЛК - пояснення

вівторок, 16 квітень 2024, 8:56

Правовий комітет Верховної Ради розглядає два законопроєкти, які передбачають посилити покарання для ухилянтів. Зокрема, за непроходження ВЛК пропонується ввести адміністративну, а також кримінальну відповідальність, передають Патріоти України. Про це ...

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...