Археологи знайшли в Єгипті мумію величезного крокодила (фото)

Рідкісна знахідка була зроблена під час експедиційних польових робіт в районі Наг-Хаммаді на східному березі річки Ніл.

Мумії крокодилів. Фото: ТАСС.

У Єгипті виявили мумію чотириметрового крокодила, що уособлював староєгипетське божество Себека, при розкопках на півночі провінції Кена. Про це відкриття розповів глава Управління у справах старожитностей провінції Айман Ханді, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Рідкісна знахідка була зроблена під час експедиційних польових робіт в районі Наг-Хаммаді на східному березі річки Ніл. Тут, в долині поруч з горою Хамердум, тисячоліття тому перебували гробниці знаті і осіб, наближених до фараонів, а також кілька храмів на честь головних божеств Стародавнього Єгипту.

Крім того, в ході розкопок в Наг-Хаммаді археологи виявили ще кілька муміфікованих крокодилів, довжина двох з них перевищує 1,2 метра, а також голови деяких дрібніших тварин, яких також шанували давні єгиптяни. Крім того, були знайдені спеціальні інструменти, що використовувалися в процесі бальзамування, і рулони полотна, в які загортали мумії перед похованням.

Вчені досконально досліджують знахідки, намагаючись точно визначити, до якого саме періоду правління фараонів відносяться мумії крокодилів і наскільки широко в цій місцевості на півдні сучасного Єгипту було поширене поклоніння Себеку.

Цей бог вважався покровителем води і розливу Нілу і зображувався на фресках з головою крокодила. За віруваннями стародавніх єгиптян, Себека відлякував сили темряви і охороняв від них як інших божеств, так і людей.

Українці можуть отримати субсидію, навіть працюючи на пів ставки: Що треба знати

понеділок, 29 квітень 2024, 12:42

Деякі українці можуть отримати субсидію на житлово-комунальні послуги. Йдеться про тих, чиї доходи не можуть покрити витрати на комуналку. Крім цього, на пільгу також можуть розраховувати особи, які працюють неповний робочий день. Детальніше про це роз...

“Зараз охочих йти до ЗСУ, ставати на захист зовсім немає": Боєць "Азову" різко звернувся до українців

понеділок, 29 квітень 2024, 11:44

Люди, що тільки не вигадують: то тут Тису перепливають, топляться в тій. Та краще ти піде і загинь, як справжній чоловік, як справжній воїн, який став на захист своєї сім'ї, своєї держави, своєї нації, чим ти просто потонеш, як щур. Про це боєць 12-ї б...