Безцінна українська історія: Чому варто побачити Хотинську фортецю (фото)

У невеличкому місті Хотин знаходиться одне з Семи чудес України - середньовічна фортеця, яка збереглася до наших днів. І це не просто фортеця, а цілий заповідник, площа якого складає майже 17 гектарів.

Хотинська фортеця. Замок (цитадель) ХІІІ-ХІХ ст. Вигляд з півдня. Фото:http://espreso.tv

Як провести вихідні з позитивними враженнями та із заощадженням для гаманця? Змінити обстановку та побачите нове місце з його історією та притаманною лише йому атмосферою – чи не найкращий варіант відпочити. Нині подорожувати стає дедалі простіше, і справа не лише у довгоочікуваному безвізі.

В Україні все більш популярним стає внутрішній туризм. Еспресо.TV розповідає про один з таких туристичних маршрутів, зазначають Патріоти України.

Хотинська фортеця

На правому березі Дністра, у Чернівецькій області, розташувалося невеличке містечко Хотин. Його населення всього 9,5 тис. людей, але Хотин приваблює багато туристів. Саме тут знаходиться одне з Семи чудес України - середньовічна фортеця, яка збереглася до наших днів. І це не просто фортеця, а цілий заповідник, площа якого складає майже 17 гектарів.

За Середньовіччя Хотинська фортеця була частиною єдиної оборонної системи, яка складалася з 9 фортець. Нині з усіх збереглися лише три: Хотинська, Сорокська (Молдова) та Сучавська (Румунія). "Містечко розташоване за якихось 30 кілометрів від Кам'янця-Подільського. Тому одним каменем можна вполювати двох зайців: за один день побачити дві стародавні фортеці. Ідеально подорожувати автівкою, але між містами є часті автобуси й маршрутки.

Більшість з них довозить практично до фортеці. Сама вона стоїть на пагорбах серед мальовничої природи, тому, окрім історичного й естетичного задоволення, можна відчути ще й неймовірний спокій і побачити красу українського Поділля", - розповідає туристка з Києва Олена Міщенко. Хотинська фортеця була збудована у 13 столітті і функціонувала до 18-го. За цей час будівля пережила різні періоди та зберегла у своїй архітектурі стилі різних епох.

Заснована ще у 10 столітті князем Володимиром Святославичем як Хотинський форт, фортеця почала набувати свого нинішнього вигляду лише з 13 сторіччя. Саме за наказом Данила Галицького замість старої дерев'яної була збудована кам'яна фортеця. Тоді вона вважалася чи не найміцнішою у Східній Європі. Опинялася вона і у складі Галицько-Волинської держави, і Угорського королівства, і Молдовського князівства, була під владою Османської імперії, а також – Російської. Нові правителі постійно добудовували фортецю, тож нині вона має мультикультурний вигляд.

Замок (цитадель) ХІІІ-ХІХ ст. Замкове подвір’я

Але немає сенсу просто читати її історію, варто їхати і побачити все на власні очі.

До речі, віднедавна Хотинська фортеця змінилася для туристів, залишивши при цьому дух давнини та історії. У 2015 році історико-архітектурний заповідник завершив втілення транскордонного проекту "Середньовічні перлини: Хотин, Сучава, Сороки", який фінансувався ЄС в рамках спільної програми Румунія-Україна-Молдова.

Як розповів експерт проекту Максим Тащук, загалом було виділено 3 млн євро, з яких українська сторона отримала понад 660 тис. євро. Завдяки цьому, Хотинська фортеця змогла вирішити важливі проблеми.

"У нас була велика проблема з освітленням. Електропостачання у фортеці було доволі поганим, і у вечірній час фортецю відвідати було неможливо. Завдяки цьому проекту була побудована система освітлення, - розповідає директор заповідника "Хотинська фортеця" Єлизавета Буйновська. - Після закінчення реконструкції мереж електропостачання стало можливим освітлювати територію в нічний час сучасними прихованими освітлювальними приладами. Це дало можливість проводити екскурсії, фестивалі, концерти, лицарські турніри та інші заходи у вечірній та нічний часи".

Замок (цитадель) ХІІІ-ХІХ ст. Освітлення вночі

Де гуляти, що дивитись

Прогулянка Хотинською фортецею може зайняти цілий день. "Найперше я б радила подивитись комплекс споруд. Кожне приміщення, кожна будівля, яка знаходиться на території, - це окрема історія, окрема епоха", - розповідає директор заповідника.

Окрім власне фортеці, на території розташовані оборонні вали, рви, бастіони для артилерії, башти, збудовані в різні періоди.

"Місце сподобається завсідникам величезних споруд і вражаючих краєвидів. Адже фортеця, дійсно, божевільних розмірів. Знизу, з берега Дністра, вона виглядає ще могутнішою. Як на мене, це гарне місце для фотосесії і посиденьок на природі. Панорама кружить голову", - ділиться враженнями турист Сергій Пальгаш.

Територію заповідника озеленили, висадили нові дерева та кущі. Минулого року прилеглу територію облаштували лавочками, на яких можна відпочити після прогулянки. На території замку, де рух людей особливо інтенсивний, облаштували кам’яне мощення, а де пішоходів небагато – висадили газони.

"Хотинська фортеця - це такий собі маст-хев українського туриста. Столітні мури стоять незворушно, наче старезні свідки нашої історії. Стільки всього пережито, а фортеця уціліла. Ми часто їздимо закордон, аби побачити чиюсь історію, у той час як у нас є вражаюча своя. Бо ж країну, як і будь-що чи будь-кого, тільки так і можна полюбити, побачивши і вивчивши її", - зазначає Олена Міщенко.

Що подивитись всередині

У Хотинській фортеці постійно діють виставки. "Вони безпосередньо пов’язані з історією самої фортеці. Тут є кімната знарядь тортур та страт епохи Середньовіччя, окремо можна подивитись давню військову техніку, що використовувалася під час штурму фортеці, холодну та вогнепальну зброю. Багато виставок пов’язані з нумізматичними, керамічними знахідками, які були виявлені під час розкопок на території фортеці", - розповідає директор заповідника "Хотинська фортеця".

До речі, багато у чому нові експозиції своєю появою завдячують програмі ЄС.

"Завдяки безперебійній подачі електрики, з'явилася можливість створити умови для розміщення в приміщеннях цитаделі таких експозицій, як військові і національні костюми, картини. Тепер можна розмістити для огляду те, що раніше зберігалося без доступу відвідувачів", - розповів Максим Тащук.

Що цікаво, після впроваджених реновацiй кількість туристів у Хотинській фортеці збільшилася на 20% лише за минулий рік. Окрім іншого, були створені широкоформатні банери та поставлені вказівники, щоб туристи могли безперешкодно дістатися до фортець.

"Публікації в пресі та вихід телевізійного ролика підвищили зацікавленість українських туристів. Завдяки проекту були встановлені покажчики по шляху туристичного маршруту в межах Хотинського району, де вказані координати всіх трьох фортець, які брали участь у проекті, тому, крім внутрішнього туризму, я думаю, стали відомі й інші аналогічні міжнародні напрямки", - пояснив Максим Тащук.

У певні періоди на території Хотинської фортеці можна взяти участь у місцевому святі. Так, наприкінці червня тут проходить фестиваль "Бессарабський колорит". Тут можна якнайкраще познайомитись з історичною областю Бессарабія. Традиційні костюми, співи, танці, місцева їжа – що, як не етно-фестиваль, зможе краще розповісти про культуру та побут людей?

Вхід до Хотинської фортеці недорогий: дорослий квиток коштує 20 грн, а дитячий – 10 грн.

Хотинська, Сорокська та Сучавська фортеці мають спільну історію. Тому окрім Хотина можна навідатись на екскурсію і до інших фортець. Від Хотинської фортеці до міста Сороки в Молдові, у центрі якого і знаходиться середньовічна фортеця, близько 180 км. Від Сороки до румунського міста Сучава близько 250 км.

Безвізовий режим с країнами ЄС, який набуде чинності в червні, буде приємним бонусом для українських мандрівників.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...