Бідний Йорик: З могили Шекспіра викрали череп

Археологи змогли побачити вміст могили і прийшли до висновку, що череп поета, можливо, дійсно був вкрадений. Це підтверджує дані 1879 року, коли було повідомлено про викрадення черепа Шекспіра.

Могила Вільяма Шекспіра. Фото: tourprom.ru.

Археологи змогли побачити вміст могили, не пошкодивши поховання. Вчені, які вивчали могилу Вільяма Шекспіра, прийшли до висновку, що череп поета, можливо, дійсно був вкрадений. Це відкриття надає достовірності новини, що з'явилася в англійській пресі ще в 1879 році і повідомляла про те, що шукачі скарбів викрали череп Шекспіра з його неглибокою могили в 1794 році. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідники використовували здатний проникати крізь шар грунту радар (GPR), просканувавши їм могилу в церкві Святої Трійці в Стратфорді. Це було перше археологічне дослідження могили Шекспіра. Цей метод дозволив вченим побачити вміст могили, не потривоживши поховання.

Археолог Кевін Коллс з Стаффордширського університету, який проводив дослідження разом з геофізиком Ерікою Утсі, заявив: "У нас є поховання Шекспіра з пошкодженним узголів'ям і є історія, яка оповідає, що в один історичний момент хтось прийшов і взяв череп Шекспіра".

"Для мене дуже, дуже переконливо звучить висновок про те, що черепа в церкві Святої Трійці взагалі немає", - говорить археолог. Дослідження було приурочено до 400-х роковин смерті Вільяма Шекспіра.

Місце поховання поета вже багато років було предметом дискусій серед істориків та археологів, тому що воно занадто мале для поховання дорослого чоловіка.

Основні висновки дослідників: Є ознаки ґрунтовного ремонту головної частини могили, причому, ймовірно, ремонт був необхідний для усунення просідання підлоги, викликаного попередніми втручаннями.

Ремонт додає ваги історії, опублікованої в 1879 році в журналі Argosy про те, що череп Шекспіра був викрадений з його неглибокою могили. Дослідження показало, що поет, його дружина Анна Хетевей і інші родичі були поховані не в великій і глибокій сімейній могилі, як вважалося раніше, а в неглибоких могилах під підлогою церкви.

Глибина могил Шекспіра і його дружини - менше метра. При цьому, його могила виявилася значно довшою, ніж надгробок, вона простягається на захід до голови, що робить розмір могили таким же, як і інші могили членів родини.

Радар не знайшов жодних ознак металу в могилі. Наприклад, гробових цвяхів, з чого робиться висновок, що Шекспір і його рідні поховані не в гробах, а просто загорнуті в полотнища і закопані в землю.

Дослідники вирушили також до церкви Святого Леонарда в графстві Вустершир, де, згідно з легендою, в закритому склепі зберігається череп Шекспіра. Кримінологічна та антропологічна експертиза визначила, що цей череп належав жінці, яка померла у віці 70 з гаком років.

"Це велика честь - стати першим вченим, який отримав дозвіл на дослідження могили Вільяма Шекспіра", - сказав Кевін Коллс. "Беручи участь у подібних проектах, ніколи не знаєш, на що можеш наштовхнутися. І звичайно, існує безліч суперечок, легенд і міфів про могилу Шекспіра", - сказав він.

"Неймовірна команда, використовуючи найсучасніше обладнання, отримала вражаючі результати. Це краще, ніж я міг сподіватися, - каже вчений. - Ці результати в найближчі роки напевно розпалять суперечки, вчені дискусії і породять суперечливі теорії. Навіть зараз, коли я думаю про ці знахідки, у мене мурашки по спині біжать ".

Настоятель церкви Святої Трійці Патрік Тейлор, тим часом, сказав, що не впевнений, чи достатньо свідчень того, що череп був вкрадений. "Ми маємо намір і далі поважати святість його могили відповідно в заповітом Шекспіра і не дозволимо її турбувати, - сказав він. - Ми повинні жити з таємницею, не знаючи точно, що знаходиться під надгробним каменем".

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...