Будемо з вином: Україна розгортає програму по підтримці вітчизняного виноробства

Втративши кримське виноробство, Україна взялася за закарпатське.

Україна планує розвивати виноробство. Фото: soveti posvety.ru.

Міністерство аграрної політики планує найближчим часом переглянути вартість ліцензій для виноробів. Про це заявив заступник міністра профільного відомства Андрій Дикун на зустрічі з виробниками Закарпатської області. Він також зазначив, що держава робить ставку на розвиток виноробства в цьому регіоні, тому має намір всіляко сприяти підприємцям. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У скільки чиновники оцінять нові ліцензії поки невідомо, але в виноробних асоціаціях очікують, що вони подешевшають, як мінімум, вдесятеро. Примітно, що "Укрвинпром" просить міністерство знизити побори з виноробів уже не перший рік. Нещодавно корпорація направила на ім'я прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чергового листа, в якому йдеться про те, що заплатити 500 тис. грн. може собі дозволити хіба що велике підприємство. Дрібному виноробу, що розливає до 10 тис. дал напою на рік така сума явно не по кишені. Тому "Укрвинпром" пропонує розраховувати вартість ліцензій індивідуально, виходячи з потужностей підприємства.

Експерти підрахували, що економічно обґрунтованою буде плата в 15 коп. з кожного літра вина. Як видно, в цей раз до лобістів винної галузі вирішили прислухатися. Поступливість чиновників легко пояснити. Після анексії Криму Україна практично втратила виноградники і винні заводи, розташовані на території півострова. А місцеві винороби взагалі образилися на владу. В Асоціації виноградарів і виноробів вважають, що, прийнявши закон про тимчасово окуповані території, Україна позбавляє кримчан права займатися бізнесом і по суті "зраджує" винну галузь. Кримські винороби не можуть працювати і за російськими законами. Для цього їм потрібно заново ліцензувати виробництво, на що знадобиться не менше півроку.

Закарпатське виноробство в осяжному майбутньому навряд чи зможе замінити Україні кримське. Але там теж досить розвинена сировинна база і існують свої винні технології. Зокрема, розливаються вина, аналогічні токайським. Але проблема в тому, що винний бізнес на Західній Україні - кустарний. Вина там виробляють чи не в кожному дворі. Природно, якісні далеко не всі. Раніше влада не пускали закарпатські напої в маси, в тому числі, і за рахунок високої вартості ліцензій. Як буде контролюватися якість після того, як чиновники знизять вхідний поріг в винний бізнес, в міністерстві агрополітики поки не придумали.

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...