Буковинські науковці розробили унікальний казанок-електрогенератор для наших військових (фото)

У дно цього казанка вмонтовано термоелектричний перетворювач тепла на електрику.

Казанок від науковців з Буковини. Фото: "Народна Армія"

З початком проведення АТО українські вчені, волонтери, студенти створюють прилади, які не лише вдосконалюють уже наявне військове обладнання, а й допомагають нашим військовим у польових умовах. Тож розповімо про народні винаходи, які можуть стати у пригоді. Про це пише "Народна Армія", повідомляють Патріоти України.

Науковці з Буковини розробили унікальний казанок, завдяки якому можна не лише приготувати їжу, а й зарядити телефон, рацію та навіть дивитися телевізор. Над розробкою диво-приладу працювали науковці Інституту термоелектрики, залучали також і студентів. Собівартість такого казанка — приблизно 2 тисячі гривень.

"У дно цього казанка вмонтовано термоелектричний перетворювач тепла на електрику", — розповідає директор Інституту термоелектрики Лук’ян Анатичук. — Завдяки такому приладу можна отримати 25 Вт електричної потужності. Він може працювати не обов’язково від багаття, а й від якогось іншого джерела тепла". З часом всі охочі матимуть змогу придбати такий багатофункціональний казанок. Науковці вже завершують оформлення документації та планують передати прилад у серійне виробництво.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...