Чому данці, на відміну від українців, отримують задоволення від роботи, - блогер-емігрант

У Данії вважають, що працівник буде видавати результати краще і довше, якщо він відчуває щастя і прийняття групою.

У Данії усе надихає на роботу та приємне спілкування. Ілюстрація: соцмережі.

"Робота і спілкування повинні бути "хюгглі" (затишними). Гармонійна краса офісу, чистота та охайність, почуття безпеки – все це працює на підвищення коефіцієнта задоволення від роботи. Цей коефіцієнт регулярно вимірюють методом опитувань. У нашій команді він був 87%. Так як цей показник був на 2% менше, ніж в середньому по компанії, наш шеф додатково зібрав команду, щоб з'ясувати больові точки і усунути їх", - пише український програміст Олександр Скакунов у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"З мого особистого досвіду таких яскравих моментів було кілька. Коли я тільки влаштувався в телекомпанію TV2 (а вийти на нову роботу в Данії, як правило, можна тільки з першого числа нового місяця), мій новий шеф сказав мені, що вся команда 29 вересня їде в Амстердам на конференцію. Тому він порадив мені взяти відпустку на два останніх дні вересня на старій роботі і поїхати разом з ними. Незважаючи на те, що я фактично ще не значився в штаті, мені оплатили дорогу, проживання та участь у конференції. І технологію я підтягну, і з командою познайомлюся в неформальній обстановці. Я оцінив.

Ще був момент, коли я раптом став регулярно не встигати на нараду до дев'ятої ранку, і той же шеф поговорив зі мною, щоб з'ясувати причину. Оскільки справа була в дітях і їх садках-школах, то шеф запропонував перенести нараду для всієї команди на півгодини пізніше. Звучить як дрібниця, але коли це робиться заради тебе одного, це приємно.

Через кілька годин після обіду у багатьох людей з'являється бажання з'їсти чогось солодкого, і данці зробили з цього традицію – вся команда робить перерву і вирушає на пошуки шоколаду.

А ще для підвищення рівня arbejdsglæde в офісі є масажний кабінет з чотирма видами масажу. Безкоштовно.

Цікавий момент про навчання. У нас не рідкість, коли компанія купує книги або оплачує похід на конференцію. У данській TV2, оскільки бюджет дозволяв, наш шеф запрошував різних зірок світу IT, щоб вони виступили у нас. Все неформально, з перервами на тортик.

Спорт

Кажуть, де два українці, там три гетьмани. У Данії не так: де двоє данців, там три клуби за інтересами. У нас був навіть клуб колекціонерів живопису, і в TV2 на стінах постійно висіла змінювана експозиція, яку потім скуповували члени клубу.

Окремо стояв спорт. По-перше, є клуб любителів спорту, суть якого в тому, щоб планувати спортивні заходи в компанії, а також відшкодовувати походи в спортзал членам спорт-профспілки. Втім, я ним не користувався, оскільки відшкодовували лише абонплату великих спортивних мереж, а я ходив у маленький, але гордий незалежний басейн поряд з домом, тож доводилося платити самому.

Що здивувало в спорті, так це масові міські заходи. Наприклад, DHL Stafetten – естафета на 5 км для команд з 5 осіб, організована під егідою компанії DHL. Фішка в тому, що кожна компанія в місті, велика і не дуже, виставляла свої команди, і стадіон Parken ненадовго ставав маленьким олімпійським містечком. В Україні теж стають популярними марафони серед компаній, але до копенгагенської масовості нам поки що бігти і бігти.

Крім цього кожна компанія також ставила свій тент з пивом і барбекю, тож загальноміський спортивний захід ставав масовим пиво-прийняттям. Я чув, що данські бомжі, які злітаються на такий масовий івент збирати банки з-під пива, піднімають в сумі 100-200 тис. крон (1 банка – 1 крона), тобто $15-30 тис.

Якщо залишити пиво осторонь, то спорт дуже популярний і пронизує життя кожної компанії і кожної окремо взятої людини. З цієї причини данці в середньому живуть на 9-12 років довше українців. Ну і, безперечно, це об'єднує колектив. Наприклад, у Данії колеги можуть домовитися пробігти Iron Man разом, а в Україні це, як правило, спорт особистого досягнення. Відчуваєте різницю?

Офіс має надихати

Ну і звичайно, розповім про офіс, оскільки там ми проводимо третину доби. Перше, на що відразу звертаєш увагу – це наскільки натхненно виглядає данський інтер'єр. Натхненно – ключове слово. Офіс в Данії апріорі виконаний в данському дизайні.

З декількох боків офіс оточений водою. У слові "Копенгаген" друга частина означає "гавань", тож води тут багато, і багато офіси мають шикарний вигляд. Обідати влітку на березі бухти без відриву від офісу – немислиме задоволення.

Усередині офіс TV2 виглядає як величезна "прірва". Філософія такого інтер'єру – захопити максимум сонячного світла і щоб у всіх було місце біля вікна.

Таку сміливу архітектуру в Україні не купиш. Хіба що взяти старий завод і переробити на величезний лофт. Інший офіс TV2, в місті Оденсе на острові Фюн, як раз був перероблений зі старого будинку ринку худоби. І за законом вони зобов'язані були зберегти в стіні раритетну лебідку для підйому корів.

Данці творчо використовують цей простір – наприклад, як амфітеатр для виступів начальства: особливо зайняті люди слухають виступ з другого-третього поверху.

У моїй улюбленій переговорці на стіну був інстальований розрізаний уздовж і вкритий лаком дерев'яний морський каяк.

Загалом, ти постійно перебуваєш в продуманому просторі і оточений красою, а людина – істота, яка прагне до гармонії. Якщо ти оточений техногенною красою, то фізично не можеш писати поганий код.

Негласно, данський офіс – це завжди місце для пустощів і творчості. До витівок належать і провокаційні постери на стінах. Данська культура – досить розкута. Тому не лякайся, коли бачиш постери серіалів місцевого виробництва.

Чому данці такі?

Всьому виною відсутність комуністичних ідей, здоровий глузд, протестантська етика ("мені нічого приховувати") і закон Янте ("не думай, що ти особливий").

Українська ж мета – "не програти".

До речі, ось це бажання "не програти», «не підставитися», є однією з причин, чому ми важко йдемо назустріч новим контактам. Наприклад, у данців особистий номер телефону часто вказано на Facebook-сторінці, а в українців – практично ніколи.

Так, ми зараз такі, нічого страшного. Інші через це вже пройшли. Наприклад, в англійській мові є старе слово "to cabbage", яким називають крадіжку офісного приладдя (спочатку – залишків тканини кравцями).

Коли-небудь і ми наїмося".

Джерело: НВ

Землю накриває триденна магнітна буря: Українцям розповіли, як пережити метеоудар

четвер, 25 квітень 2024, 15:44

У четвер, 25 квітня, Землю накриває магнітна буря. Вона триватиме три дні (до 27 квітня включно) і має стати останньою в цьому місяці. Про це свідчать дані Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних дослідж...

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...