Чому полуниця здається червоною, якщо червоного кольору в зображенні немає (фото)

Професор психології Університету Рітсумейкан Акійоші Кітаока, який досліджує оптичні ілюзії, опублікував фото, на якому немає червоних пікселів. Проте всі ми бачимо червоні ягоди полуниці.

"Червона" полуниця. Фото: Твіттер.

Акійоші Кітаока, професор психології японського університету Рітсумейкан, опублікував світлину з оптичною ілюзією. Усі одразу помічають, що на фото зображена полуниця, яка здається, звичного червоного кольору. Але насправді на знімку немає жодного червоного пікселя, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Світлина з полуницею з'явилася через кілька років після сукні, яка викликала пристрасні суперечки в соцмережах. Одним вона здавалася золотого кольору із білими смужками, а іншим – чорно-синього.

В основу таких оптичних ілюзій покладена та сама властивість. Фахівці пояснюють, що на фото продемонстрована константність сприйняття кольору.

Константність – властивість зорового образу залишатися незмінним при зміні умов сприйняття. Зокрема, це стосується характеристик кольору, коли змінюється рівень освітленості.

Крім кольору, ми сприймаємо сталими розмір предмета і швидкість його переміщення. Наприклад, для нас двері мають прямокутну форму незалежно від того, під яким кутом вони відчинені, хоча в більшості випадків її проекція на сітківку має форму трапеції.

Те саме стосується сприйняття кольору. Улюблена сорочка для нас синя і на світлі, і в напівтемній кімнаті.

На зображенні, яку створив психолог Акійоші Кітаока, ми бачимо полуниці червоними, хоча насправді червоних пікселів в цьому зображенні немає.

Однак не можна забувати, що константність сприйняття тісно пов'язана ще з однією його особливістю – предметністю.

Ми сприймаємо не кольори і форми, а предмети, що мають певне значення. І образ будь-якого предмета включає не тільки відчуття, а й наші знання про цей предмет, накопичений нами досвід взаємодії з ним.

І цей досвід дуже впливає на наше сприйняття, іноді створюючи потужні ілюзії.

Інакше кажучи, ми бачимо світ так, як він може виглядати відповідно до наших знань про нього. І якщо ми звикли бачити полуницю червоною, то наш досвід робить внесок у той образ, який формується з урахуванням механізмів константності сприйняття.

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...