Чималу суму грошей вдалося вберегти від традиційних спроб "розпиляти", - Марія Гайдар про управління Одесою по-новому

Ставка на те, що недавня випускниця Гарварду стане енергійним помічником і соратником у реформуванні медичної та соціальної сфер Одеси, цілком виправдалася.

Марія Гайдар. Фото:http://www.ukrinform.ua/

Скептики осоромлені, вщухли суперечки: від минулої осені ніхто не піддає сумніву правильність несподіваного вибору Міхеїла Саакашвілі - запросити на роботу в свою одеську команду 33-річну російську опозиціонерку Марію Гайдар. Ставка на те, що недавня випускниця Гарварду стане енергійним помічником і соратником у реформуванні медичної та соціальної сфер, цілком виправдалася. Хоча дев'ять місяців тому прибуття в Одесу москвички Гайдар сприйняли неоднозначно. Група учасників волонтерського руху на знак протесту проти запрошення на держслужбу громадянки країни-агресора навіть провела пікетування ОДА. Про це пише Укрінформ, передають Патріоти України.

Отримавши громадянство України, дочка відомого російського політика Єгора Гайдара поставила перед собою високу планку - постаратися стати поруч з головою Одеської ОДА і пробивати разом з ним шлях реформ в Україні. Що конкретно вдалося зробити, і які найближчі плани, Марія Гайдар розповіла в інтерв'ю виданню.

"Одеська область стала першою в Україні, в якій медустанови відкрили списки ліків, що надходять за бюджетні кошти. По-друге, з другої половини 2015 року здійснюється закупівля в рамках системи ProZorro.

По-третє, що не менш важливо, впроваджена система електронної атестації лікарів. І можемо констатувати: 70 відсотків фахівців мають атестаційну категорію." - розповіла Марія.

Також вона відзначила, що чималу суму грошей вдалося вберегти від традиційного "розпилу". Поки що значні зусилля команда Саакашвілі зосередила на підготовці до здійснення реформ і вирішення накопичених оргпитань, в тому числі для протидії явищам корупції та підвищення прозорості функціонування діючої системи. Самі ж реформи мають привести до зміни механізмів фінансування, впевнена помічниця голови Одещини.

"Ми створюємо в цьому році Єдину диспетчерську "103" для надання екстреної медичної допомоги. Не можна миритися з тим, що машини швидкої допомоги нерідко прибувають до хворих з запізненнями, з людей вимагають гроші за медикаменти, а деяких пацієнтів везуть не до медзакладу або зовсім не доїжджають до хворих. Хоча на оплату екстреної допомоги в Одеській області виділяються чималі кошти: виїзд бригади медиків до хворого в середньому коштує 400 гривень.

Так ось мета запровадження Єдиної диспетчерської "103" - усунути неефективне використання коштів, причому виклик з будь-якого куточка регіону потрапить до оператора загальної системи. Всі машини зараз обладнані GPS-навігаторами, проводяться навчальні тренінги для працівників медслужби." - пояснила Марія.

Також Марія Гайдар зізналася, що у неї склалося враження, наче українці хочуть змін, але влада поки що їх тільки імітує. Разом з тим, неможливо і не потрібно порівнювати Україну з Росією

"Мені здається, неможливо і непотрібно порівнювати Україну з Росією. Разом з тим, хочу сказати, що Україна за останні десятиліття відстала за рівнем реформованості медичної сфери навіть від таких своїх сусідів, як Білорусь, де прямо декларують і максимально дотримуються стандартів радянської системи, що вичерпала себе. Приміром, у тій же Білорусі успішно практикують приватно-державне партнерство на основі укладення контрактів на надання тих чи інших медпослуг. Наголошую: в Білорусі це можливо, а в Україні, як з'ясувалося, немислимо!" - розповіла вона.

"Реформа охорони здоров'я, можна сказати, одна з найбільш очікуваних в Україні. Люди дуже хочуть змін на краще в усіх сферах життя, у багатьох вже вичерпуються сили і терпіння. І водночас все, що змінюється, робиться міліметровими кроками і з героїчними зусиллями. Зокрема, ми намагаємося щось змінити на місцях у тих умовах, коли вся система пручається і жодним чином не сприяє. І тому все, що ми робимо, ми робимо межах Одеської області. Виходить так, що у нас є держава в державі." - пояснила помічниця Саакашвілі.

Окрім того Марія Гайдар поділилася успіхами у вивченні української мови. "Українську наполегливо вивчаю, іноді вдається точно сформулювати думку і гарно, іншим разом не вистачає словникового запасу і виникають труднощі з наголосом під час вимови термінів. Але я намагаюся, регулярно беру уроки української, завдяки чому вже розумію все, що чую державною мовою. Гірше - коли самій треба виступити: завжди хвилююся, щоб не припуститися якогось ганебного проколу під час виступу. Але, думаю, це справа тимчасова: опанувала ж і можу спілкуватися англійською, німецькою, іспанською, італійською."

На завершення розмови Марія розповіла, що переконана у тому, що українцям доведеться навчитися жити в гармонії з громадянами країн європейського співтовариства. Прийнявши їхні цінності, і перш за все, основи систем освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, можна побудувати і своє гідне життя, і закласти перспективи успішного розвитку країни. "Слава Богу, є бажання вийти з цього совкового рабства, тому зберігається шанс все-таки його покинути. Я вірю, що все у нас вийде, інакше, навіщо було їхати з Білокам'яної до "морської столиці" України?" - підсумувала Марія Гайдар.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...