Давні скарби: Археологи показали, що знайшли у Гостинному дворі в Києві (фото)

Поки доля будівлі вирішується в судах, археологи продемонстрували цікаві знахідки.

Гостинний двір. Ілюстрація:www.istpravda.com.ua

Столичні археологи відзвітували, що знайшли під час розкопок на території Гостинного двору, які проводилися в 2013 році перед початком реконструкції. Про це пише Сегодня, передають Патріоти України.

Однією з найбільш незвичайних знахідок у Гостинному дворі археологи вважають керамічну люльку приблизно XVII-XVIII століть з клеймом. За їхніми даними, це перша зафіксована імпортна люлька на території Києва.

"Швидше за все, її втратив приїжджий. На ній є особливе клеймо у вигляді напису арабськими літерами", - говорить археолог Сергій Тараненко.

Вчені припускають, що люлька зроблена в Туреччині або Болгарії. Її довго використовували, оскільки вона сильно закопчена і місцями стерлася.

Також археологи знайшли у дворі Гостинного двору велику кількість старовинних металевих виробів: цвяхи різної форми, підкови, скоби, фрагменти замка і старовинний ключ.

"Майстри Київської Русі славилися виготовленням ключів і замків. Тому знайдений експонат можна назвати традиційним для Києва того часу", - пояснили археологи.

Ще одна з цікавих знахідок - яма, наповнена металургійним шлаком (відходи від металургійного виробництва). Не виключено, що неподалік від торгових рядів перебувала древня майстерня, кузня або було налагоджено виробництво, пов'язане з металургією.

Знайдено на території Гостинного двору безліч виробів зі скла, в тому числі кілька круглих кольорових намистин. А ще багато фрагментів скляного посуду: склянок, тарілок, пляшок різного кольору, аптечних флаконів.

"У ті часи в Україні було дуже розвинене виробництво скляного посуду, в тому числі ємностей для потреб аптекарів. Робили і столові прилади, але вони були недешеві і доступні не всім", - говорить археолог Тараненко.

Також археологи знайшли понад 40 старовинних монет - в основному мідних. Найстаріша знайдена в Гостинному дворі монета польська - 60-х років XVII століття.

Під час розкопок виявили багато органічних залишків: пшоно, зерна огірків, кісточку вишні, шкаралупу від лісових горіхів, сотні кісток тварин, в основному - корів, биків і коней.

Цікаво, що вчені відкопали в Гостинному дворі кілька ярусів дерев'яних конструкцій. Археологи припускають, що це можуть бути торгові ряди, які збереглися до масштабної пожежі на Подолі на початку XIX століття.

Як відомо, в 2012 році Гостинний двір передали в оренду приватній компанії "Укрреставрація" до 2019 року, яка планувала провести реконструкцію і переробити його під торговий центр. На об'єкті демонтували дах, підсилили фундамент і частково стіни.

У 2014 році столичні активісти домоглися скасування дозволу перебудови будівлі через суд. Реконструкція Гостинного була зупинена, і близько чотирьох років відкритий фундамент і стіни будівлі руйнуються від опадів.

Глава ГО "Андріївська-Пейзажна ініціатива" Марина Соловйова заявила, що боротьба за Гостинний двір в суді триває.

"В кінці грудня минулого року Апеляційний суд вирішив призначити експертизу (її вартість - близько 40 тис. грн), щоб з'ясувати, в якому стані знаходиться об'єкт. Оплатити експертизу повинен Фонд держмайна, на балансі якого знаходиться двір (він же і звернувся до суду з вимогою розірвати договір оренди з "Укрреставрацією". - Ред.). Але в бюджеті ФДМ на ці цілі гроші не закладені, тому вони подали касацію. Коли відбудеться наступне судове засідання, поки не відомо ", - розповіла Соловйова.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...