День Святого Василя: На старий Новий рік можна дізнатися свою долю (фото)

​День Святого Василя - розпал святочних ворожінь.

Дівчата ворожать на судженого. Фото: Телеграф.

Нашому народу пощастило мати два Нових роки- традиційний (в ніч з 31 грудня на 1 січня) і "старий" (з 13 на 14 січня). З давніх-давен перший день нового року називали Василевим днем. Він припадав на період святок, тому ворожіння на Святого Василя були найпоширенішим заняттям, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Традиції в день Василя

Починалося святкування ще з вечора, який в народі мав назву Щедрого. Дівчатка і дівчата щедрували по домівках, бажаючи багатого і щасливого наступаючого року, ватаги хлопців водили Маланку - переодягненого у дівчину високого хлопця, який намагався розцілувати всіх зустрічних, щедро ділячись "косметикою" на своєму обличчі - сажею, крейдою, соком калини або буряка. Діти і молодь також водили "козу" - символ врожаю та багатства в наступному році.

Вся сім'я збиралася за щедрим столом, на якому обов'язково були страви зі свинини, адже свято Святого Василя здавна пов'язували зі свинарством. Саме цими так шанованими українським народом тваринами опікувався святий. Крім свинини, на "щедрому" столі було багато інших скоромних страв, обов'язково кутя, міцні напої. За переказами, ті, хто хотів бути в наступаючому році моторними, повинні були покуштувати під час вечері страви з зайця, а ті, хто мріяв про легкість - з'їсти хоча б шматочок півня.

Прикмети і ворожіння в день Святого Василя

Живучи в гармонії з природою, наші предки намагалися передбачити майбутнє по поведінці навколишнього середовища, тому на Святого Василя прикмети, пов'язані з погодою, були в особливій пошані. Наприклад, сніг або туман 14 січня обіцяли хороший урожай, високе сонце - щасливий рік для всіх починань і врожаю в саду, іній на деревах - до хорошого медозбору, а відлига - до теплого літа.

Ранок починався для всіх до сходу сонця, тому що хлопці до 14 років намагалися обійти всіх родичів і знайомих, виконуючи обряд посівання. Вважалося, що в будинку, куди першими увійшли хлопчики, розсіваючи цільні зерна пшениці та інших злаків і примовляючи засівальні слова, весь рік будуть водитися гроші і гарантований хороший урожай. Господарі дякували посівальникам грошима і солодощами, а зерна збирали, щоб посіяти на своєму полі навесні.

Але більше всього 14 січня чекали незаміжні дівчата. Вважалося, що ворожіння на судженого на Василя обов'язково збудуться. Тому, збираючись на вечорниці, дівчата ворожили про майбутнє заміжжя. Для цього використовували домашню птицю, прикраси, взуття, зерно, солому, віск.

"Підблюдні" гадання

Найчастіше в день Василя проводили нескладні так звані "підблюдні" гадання, засновані на своєрідному жеребкуванні. У глибокий посуд складалися різні речі, а потім кожна дівчина, не дивлячись, витягала 1 предмет. По ньому намагалися вгадати, що чекає її в новому році.

Ворожіння зі свічкою

Щоб поворожити в Васильєв вечір з подругами на майбутнє необхідно підготувати миску з водою, шкаралупу волоського горіха і плаваючі свічки. Свічки потрібно вставити в шкарлупки, запалити, і пустити отримані човники плавати в миску з водою.

Тієї з дівчат, чия свічка згасне першої, судилося вийти заміж раніше за всіх, а якщо шкаралупа потоне, то весілля взагалі може не відбутися.

Ворожіння на Василя з тваринами

Цікавим способом дізнатися майбутнє було ворожіння на собаках. Дівчина залишалася в кімнаті одна, після чого туди впускали собаку. Якщо пес відразу підбіжить до дівчини, то сімейне життя буде щасливим, якщо стане спочатку нюхати підлогу - то чоловік буде сердитим, а сімейне життя - нещасним, якщо ж собака почне пеститися - то і чоловік буде ласкавим.

Ворожіння в день Святого Василя на заміжжя

Також ворожили на рушниках: за вікно вивішували на ніч рушники - чий до ранку виявиться вологим, тій дівчині бути в цьому році заміжньою. Популярним було ворожіння на розмовах. Дівчата ходили підслуховувати під вікнами у сусідів і по тому, що чули, судили про майбутнє заміжжя.

Якщо в хаті лаялись - то чоловік буде сердитий, якщо сміялися - веселун, якщо випивали - п'яниця, і т.д. Особливо сміливі - виглядали суджених в дзеркалах. Інші, лягаючи спати, клали під подушку гребінець, пояс або прутик, просячи судженого прийти їх розчесати, підперезати або перевести через місток.

У будь-якому випадку, вірите ви в такі гадання на Василя чи ні, 14 січня - це спосіб відмінно провести час з друзями, від душі повеселитися і заглянути хоча б одним оком в таємниче майбутнє.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...