Держава мусить допомогти: Через лікарську помилку Герой України, командир розвідгрупи 8-го полку спецпризначення ЗСУ впав у кому, - Бутусов (фото, відео)

Дочка Героя України вірить, що держава, яку захищав її тато, допоможе повернути його до життя.

Олександр Петраковський з донькою. Фото: ua.censor.net.uaДержава зобов'язана виділити кошти або надати гідну альтернативу лікуванню Героєві України, командиру розвідгрупи 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України Олександрові Петраковському, який через лікарську помилку в харківському військово-медичному клінічному центрі впав у кому, інформують Патріоти України про опубліковане головним редактором Цензор.НЕТ Юрія Бутусова на сторінці Фейсбук. Він пише:

"Два роки тому, 20 липня 2014 року, сталася одна з багатьох трагедій цієї війни - група 8-го полку спецназу під командуванням капітана Олександра Петраковського потрапила в засідку під Луганськом, пробиваючи шлях колоні наших військ. Капітан Петраковський віддав свою каску своєму підлеглому, який не мав засобів захисту. І в подальшому бою Петраковский отримав важке поранення в голову. Його евакуювали в харківський військовий госпіталь. До моменту початку операції капітан Петраковский був при свідомості. На операцію він прийшов сам, на своїх ногах. Однак незабаром після початку операції Петраковский упав у кому. На наступний день його перевезли у львівський госпіталь", - пише Бутусов.

У цей момент родичі воїна звернулися в ЗМІ, щоб зібрати допомогу й вивезти сина на лікування за кордон. Одночасно звернення надійшли до всіх державних установ.

"Так вийшло, ми розмістили це звернення на "Цензор", його помітили, народ почав направляти допомогу. Одночасно я познайомився з родичами, дізнався, що держава обіцяє відправити Олександра в різні закордонні заклади - зокрема, до Німеччини. Мені подзвонив керівник компанії "Укртатнафта" Павло Овчаренко і сказав, що готовий без розголосу негайно організувати направлення в закордонну клініку й перерахувати 150 тисяч доларів прямо на її рахунок. А Геннадій Корбан, заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, запропонував направити пораненого в приватну клініку "Реут" в Ізраїль. Однак родичі Петраковського продовжували сподіватися на рішення держави. Лише через місяць зникли останні надії на її допомогу. Завдяки коштам Овчаренка та сприяння Нацбанку України в придбанні валюти через 36 днів перебування у львівському госпіталі капітана вдалося переправити в Ізраїль", - зазначає Бутусов.

Стан Олександра Петраковського до цього часу був критичним, і відправка за кордон реально врятувала йому життя.

"Пацієнт був у вегетативному стані, не реагував на зовнішні подразники. Клінічний стан прийнятого пацієнта було охарактеризовано як критичний, виснажений, низький рівень альбуміну в крові, нестабільність симпатичної системи, лихоманка", - йдеться в одній із медичних виписок.

За час перебування в "Реуті" почалася стабілізація стану Олександра - він почав навіть реагувати на зовнішні подразники. Але повернути його до нормального стану не вдалося - він виявився набагато важчим, ніж могли припустити ізраїльські лікарі.

Кошти Овчаренка на лікування в Ізраїлі закінчилися в січні 2015 року. Потім на пожертвування, зібрані багатьма сотнями українців на картку сім'ї Петраковського й відправлені на рахунок батька Олександра, пораненого вдалося відправити до Польщі, де він перебуває на лікуванні дотепер, у клініці м. Гурово-Ілавецьке.

"У Польщі в Петраковського триває відновлення рефлексів і реакцій, але він все ще в безпорадному стані. Зараз Олександр реагує на дотики. Спілкується із сім'єю, закриваючи й відкриваючи очі, висловлює згоду чи незгоду. Повторює слово "мама". Іноді посміхається. Іноді плаче. Годинами плаче", - пише Бутусов.

Сьогодні необхідно пробувати новий курс лікування.

За ці два роки батьки Олександра зробили колосальний обсяг роботи з догляду за сином. І вони домоглися розслідування обставин проведення операції і надання допомоги Олександру в харківському та львівському госпіталях. За даними "Цензор.НЕТ", це перший такий випадок за час війни в Україні.

24 вересня 2015 року Кабінет міністрів України прийняв рішення провести лікарську перевірку.

Ось цитати з клініко-експертної оцінки якості та обсягів наданої медичної допомоги Олександру Петраковському в харківському та львівському клінічних центрах від 21 грудня 2015 року

Розслідування проводила комісія, у складі якої - керівники кафедр і професори Національного медичного університету та Національної академії післядипломної освіти, під керівництвом заступника міністра охорони здоров'я Перегинця.

Виходячи з даних медичної документації, незрозумілою є причина зупинки серця через 15-20 хвилин після інтубації трахеї і ще до початку операції, що, найімовірніше, пов'язано з порушенням легеневої вентиляції (можливо, від'єднання хворого від респіратора при повороті голови на правий бік або помилкова інтубація)... Незрозумілим і неадекватним залишається призначення хворому інгібіторів протеолізу.

Також у наявній медичній документації необґрунтовано необхідність екстреного переведення хворого з Військово-медичного центру Південного регіону (м. Харків) у Військово-медичний центр Західного регіону (м. Львів) менш ніж через добу після хірургічного втручання і зупинки серцевої діяльності.

Під час проведення експертизи медичної карти стаціонарного хворого Військово-медичного клінічного центру Західного регіону (м. Львів) насамперед привертає увагу поліпрогмація, а саме - призначення 38-42 препаратів щодня.

Частину лікарських препаратів призначено без показань і підстав, у невідповідності до інструкцій із застосування препаратів...

Проведене лікування в умовах Військово-медичного клінічного центру Західного регіону (м. Львів) є безграмотним, необґрунтованим, потенційно небезпечним для відновлення когнітивних функцій.

Оцінка надання медичної допомоги з нейрохірургії

"Під час введення наркозу у хворого сталася асистолія (зупинка серця), яка не пов'язана з травмою голови. Операцію після асистолії не варто проводити, тому що видалення невеликого вдавлення кістки не було життєво необхідним.

Надання медичної допомоги не відповідає стандартам і протоколам надання медичної допомоги".

Комісія рекомендувала притягнути до дисциплінарної відповідальності головних лікарів харківського і львівського госпіталів, посилити контроль за якістю надання медичної допомоги та направити на позачергову переатестацію лікарів, які безпосередньо надавали допомогу капітану Петраковському.

"До цього часу всі лікування Петраковського за кордоном оплачувалося в повному обсязі лише приватними пожертвами громадян. І я б не вимагав від держави прийняття екстрених заходів, якби не лікарська помилка, внаслідок якої Герой України втратив здоров'я. Тепер відповідальність держави - зробити все можливе, щоб Олександр повернувся до нормального життя.

Сьогодні Кабінет Міністрів розглядає питання про виділення не менш як 700 тисяч доларів для лікування пораненого спецназівця в одній із найкращих клінік США - Memorial Hermann у Х'юстоні.

Вважаю, що держава повинна знайти ці кошти або надати гідну альтернативу цьому варіанту продовження лікування. Держава після визнання своєї відповідальності за завдавання шкоди здоров'ю має виділити кошти для виправлення грубих помилок при лікуванні Олександра Петраковського. Неприпустимо одне - продовжувати стояти осторонь, коли вже другий рік Олександр Петраковський, його сім'я і десятки людей, які їм допомогли й допомагають, продовжують вести бій за життя захисника Батьківщини. Відмова в державній допомозі і продовження - ганебні для суспільства й держави, терпіти такого не можна. Дочка Героя вірить, що її тата врятують, що Україна зробить усе можливе", - зазначив Бутусов.

"Перемога України є такою ж неминучою, як світанок перед ранком Воскресіння Христового", - звернення до співвітчизників глави УГКЦ

неділя, 5 травень 2024, 8:56

Христос воскрес! . Дорогий український народе! . У це найбільше християнське свято небо, земля і глибини підземні осяяні світлом, – світлом життя, світлом радості та силою воскреслого Спасителя. Він розсіює темряву, наповнює наше життя новим змістом...

У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна". "Чому вони зараз вирі...