Дуже до речі: Знайдено невідоме досі давньоруське лайливе слово

Давньоруським словом "посак" в першій половині XIV століття називали злодіїв і шахраїв.

Знайдена берестяна грамота. Фото: novgorodmuseum.ru.

На берестяній грамоті, знайденій під час останнього сезону розкопок в Новгороді, вчені побачили раніше невідоме російське слово для позначення злодіїв і шахраїв - «посак». Про це повідомляється на сайті Новгородського державного об'єднаного музею-заповідника, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідження проводяться на Троїцькому розкопі в Людиному кінці середньовічного Новгорода. 22 червня на ділянці Троїцький-XV вчені знайшли першу в цьому сезоні берестяну грамоту - в шарі першої половини XIV століття.

Документ містить всього один рядок: «УОВ ОРТІМІЕ УО ПОСАКА ТРИ БЕРЕКОВЕСЕКЕ». Це запис оброку або боргу. «Берковец» - міра ваги зерна або меду, рівна 10 пудам. Точний зміст послання поки залишається неясним. Слово «посак» зустрічається в берестяних документах вперше. Головний вітчизняний фахівець з берестяних грамот, академік Андрій Залізняк на основі псковських і тверських говорів дав тлумачення йому як «злодій», «шахрай».

У 2015 році російські археологи знайшли першу берестяну грамоту в Вологді. Незважаючи на труднощі з розшифровкою, лінгвістам вдалося зрозуміти більшу частину першого тексту з Вологди: підприємець Яків, що жив в першій чверті XIV століття, намагався з'ясувати, чи не обманув його посланець Остап, який обіцяв передати гроші якомусь Самойлу.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...