Дивовижна знахідка: Під час розкопок в Єрусалимі виявлена виноробня віком понад 15 століть

Археологи припускають, що об'єкт був частиною великого господарства, учасники якого жили за рахунок виробництва вина.

В Єрусалимі знайшли виноробню, якій 15 століть. Фото: ЕРА.

Виноробня віком понад 15 століть виявлена в ході археологічних робіт в Єрусалимі. Про це повідомило Управління стародавностей Ізраїлю, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Несподівані знахідки, яким близько 16 століть, виявили археологи під час розкопок на території колишньої військової бази в Єрусалимі", - вказало відомство стародавностей в поширеному комюніке.

У цьому районі велися роботи з підготовки будівництва житлового комплексу. Однак раніше - з кінця 40-х років минулого століття - в цьому місці розташовувалася військова база ізраїльської армії, а ще раніше - з 1860 року - притулок для бездомних дітей.

"Головна і найбільш вражаюча в ході розкопок в цьому районі знахідка - це виноробня віком близько 1,6 тисячі років, що відноситься до римського або візантійського періоду", - зазначають ізраїльські археологи.

Поверхня, на якій в ті часи тиснули виноградний сік, була викладена керамічною плиткою, а в системі ємностей центральною частиною був обладнаний дерев'яним гвинтовим пресом блок, який до наших днів не зберігся. "Вісім комірок були розташовані впритул до пресу", - зазначає Управління стародавностей.

"Вони (комірки) використовувалися для складування винограду і також, можливо, для змішування інгредієнтів для отримання вин різних смакових якостей", - вказують експерти. "Археологи припускають, що ця виноробня була частиною великого господарства, учасники якого жили за рахунок виробництва вина", - вказується в комюніке.

Поблизу від виноградного преса були виявлені також труби з теракоти і цеглини, на яких до цих пір чітко читається друк римського Десятого легіону. Це вказує на те, що в цьому місці на межі тисячоліть базувався римський легіон, для потреб якого тут були зведені лазні.

"Єрусалим знову підтвердив, що, де не копни, знайдеш сліди величного минулого", - зазначив керівник розкопок на місці колишньої військової бази, дитячого будинку, лазні і виноробні в Єрусалимі Алекс Вігман. "Археологічні знахідки свідчать, що з давніх часів і до наших днів життя в Єрусалимі било ключем", - додав він.

На Київщині 5 підлітків "запросили в гості" та зґвалтували малолітню дівчинку

субота, 20 квітень 2024, 18:15

У Київській області судили 5 підлітків через групове зґвалтування малолітньої дівчини. Серед підозрюваних - дорослий хлопець, студентка 1 курсу училища, яка має на утриманні дитину, учень 9 класу та дві учениці 8 і 9 класів. Про це йдеться у вироку Вас...

"Це сигнал, що надурили": Військовий-нардеп розніс позицію влади щодо демобілізації в Україні

субота, 20 квітень 2024, 17:30

Відсутність закону про демобілізацію демотивує українських військовослужбовців. Якщо влада встановить бодай якісь, але чіткі терміни для демобілізації, то це навпаки спрацює в плюс та додасть бойової наснаги Збройним силам України. Про це телеканалу "Е...