Дивовижне торжество: Сьогодні в Японії відзначають Свято дівчаток

До цього дня в кожній японській родині, де є дівчинка, влаштовують виставку особливих ляльок.

Свято ляльок, дівчаток и цвітіння персиків - хіна мацурі. Фото: zoomingjapan.com

3-го березня в Японії відзначається дивовижне і дуже красиве Свято дівчаток - Хіна мацурі. "Хіна мацурі" - дослівно "Свято ляльок" ( "хіна" - лялька, "мацурі" - свято). Воно має ще кілька назв: "Дзеса-но секку" - Свято першого дня змії; "Момо-но секку" - Свято цвітіння персика. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

До цього дня в кожній родині, де є дівчинка, влаштовують виставку особливих ляльок. Ляльок виставляють на спеціальній підставці, схожій на гірку, що складається з 3, 5 або 7 ступенів і покрита червоною матерією.

Історія свята налічує понад тисячу років. У давні часи люди вірили, що ляльки можуть вбирати в себе злих духів. У свято "Хіна мацурі" відбувався магічний обряд - вниз за течією річки пускали особливих паперових ляльок ( "Нагасена-біна"). За повір'ям, ці ляльки, які пливли в маленьких плетених кошиках, несли з собою всі хвороби і негаразди разом зі злими духами, які їх викликали. Подібний звичай в даний час зберігся лише в небагатьох місцях. Ритуал поступово об'єднувався з популярною дитячою розвагою - грою в паперові ляльки - і зазнав серйозних змін.

Спочатку свято відзначали тільки при дворі і серед військового стану, але незабаром він швидко поширився і в народі.

Тепер це не паперові лялечки, а справжні витвори мистецтва з кераміки і шовку, вбрані в розкішні шати. Ляльки Хіна не призначені для щоденних ігор, зазвичай їх виставляють в центральній кімнаті будинку на спеціальній етажерці - хінадана - і просто кілька днів ними милуються. Деякі такі набори ляльок дуже дорогі і передаються в родині з покоління в покоління. Зазвичай, коли в родині народжується дівчинка, то батьки купують новий набір ляльок, який потім доповнюється тими ляльками, які дарують їм родичі та друзі.

Як правило, в набір входить не менше 15 ляльок, одягнених у старовинний багатошаровий одяг червоного кольору. Найбільш цінними і пишними є ляльки, що зображають імператора (о-Дайри-сама) і імператрицю (о-Хімея-сама) в старовинних шовкових церемоніальних нарядах. Виставки ляльок готуються до 3 березня й тривають приблизно місяць.

Існує повір'я, що не можна виставляти ляльок надовго, так як це віддаляє бажаний час заміжжя, тому всі предмети ретельно пакують і зберігають до наступного року.

До 3 березня прикрашають і кімнату, де розташовується виставка ляльок: до стелі підвішують кулі зі штучних квітів вишні та мандаринового дерева. Кожен шар прикрашений шовковим шнуром. У цей день дівчата в ошатних кімоно, як справжні дами, ходять один до одного в гості, дарують і отримують подарунки, пригощаються спеціальними солодощами і милуються ляльками. Так в ігровій, невимушеній формі дівчаткам прищеплюються правила хорошого тону, поняття про риси характеру, якими повинна володіти жінка, і вміння дбайливо ставитися до цінних речей, стримуючи свої бажання та примхи. Таким чином, в традиціях Хіна мацурі ідеально поєднуються чудова гра, поетичне сприйняття світу і традиційне виховання.

Свято ляльок збігається з часом цвітіння персика, і тому хінакадзарі обов'язково прикрашають квітами персика: вони символізують ніжність, лагідність, грацію, жіночність, спокій - кращі риси жіночого характеру, які служать запорукою щастя в заміжжі. Коли в родині народжується дівчинка, то немає кращого подарунка, ніж ляльки для виставки, і бабуся і дідусь з боку матері дарують нінгьо з побажаннями, щоб дівчинка росла здоровою.

Дуже часто - це ляльки зроблені вручну, з дорогих матеріалів, секрети виготовлення яких багато майстрів і їх сім'ї тримають в таємниці. Часом це справжні витвори мистецтва і тому вони - неймовірно цінні. Їх передають з покоління в покоління, як придане дочки, бережуть як фамільні скарби.

"Спочатку подумали, що це вибух": У кропивницькому дендропарку розбилася насмерть жінка

вівторок, 7 травень 2024, 19:14

У дендропарку Кропивницького розбилася насмерть 56-річна жінка. Вона впала з оглядового колеса. Про це «Суспільному» розповіла речниця поліції області Віталіна Бевзенко, передають Патріоти України. Поліція вже розпочала кримінальне провадження за част...

Був "змушений поїхати до хворої матері": У Рівному головного сержанта засудили за дезертирство

вівторок, 7 травень 2024, 18:56

У Рівному апеляційний суд покарав військовослужбовця за дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану і відправив його на 5 років за ґрати. Про це передає Zaxid.net з посиланням на вирок суду, передають Патріоти України. Як йдеться у справі, головний с...