"Електричний стілець" для Путіна: Кремлю доведеться домовлятися за Крим

Енергетична блокада для кримчан стала набагато серйознішою загрозою, ніж повернення на півострів ненависної їм "київської хунти".

Ілюстрація:voicecrimea.com.ua

В умовах енергетичної блокади Криму Москві доведеться домовлятися з Києвом про відновлення поставок електроенергії на півострів. Про це пише Сергій Руденко у коментарі для DW, зазначають Патріоти України.

Аварійне відключення Криму від електроенергії, яка поставляється з материкової частини України, нарешті розставило все на свої місця у відносинах Києва і півострова.

"Кримський федеральний округ" Російської Федерації, анексований в 2014 році Володимиром Путіним, виявився безпорадним у вирішенні питань власного життєзабезпечення. Енергетична блокада для кримчан стала набагато більш серйозною загрозою, ніж повернення на півострів ненависної їм "київської хунти".

Світло і тінь півострова

У спецоперації Путіна по анексії Криму, здавалося б, було прораховано все: і настрій жителів на півострові, і слабкість української влади, і російська військова присутність.

Тільки одного не врахували кремлівські стратеги: як житимуть кримчани у випадку, якщо Україна припинить постачання до Криму питної води та електроенергії, без яких життя перетворюється на суцільне пекло.

Відключення Криму від електроенергії в ніч з 21 на 22 листопада могло статися ще навесні 2014 року - відразу ж після проведення так званого референдуму про приєднання півострова до Російської Федерації.

Тоді Київ не став "рубати канати", сподіваючись, очевидно, що прихід Путіна на півострів буде не довгим. У цьому нова українська влада помилилася, а торговці електроенергією і водою дуже швидко адаптувалися до нових реалій.

Підрив ліній електропередач в Херсонській області, за якими електроенергія постачається до Криму, в черговий раз продемонстрував залежність кримчан від материкової частини України.

З легкістю попрощавшись зі своєю батьківщиною, вони виявилися не в змозі про неї забути: побут і суцільна темрява не дозволяють цього зробити.

Чи повернеться Крим до України?

Впродовж останнього року Україна припинила залізничне і авіасполучення з анексованим Кримом. Кримські татари і бійці добровольчих батальйонів здійснюють продуктову блокаду півострова.

Противники таких дій української влади переконані: таким чином Київ назавжди відсікає шлях до повернення Криму в Україну. Мовляв, кримчани не пробачать цього материковій владі.

Всі ці побоювання безпідставні хоча б з однієї простої причини: Росія з півострова швидко не піде. Більшість жителів Криму і так переконані, що у всіх їхніх нинішніх бідах винен, звичайно ж, Київ.

Як у цій ситуації повинна поводитися Україні? Вступати в переговори з незаконною владою Криму? Торгуватися за світло, газ і воду з Російською Федерацією?

Простих відповідей на ці питання не існує. Як і немає простих рішень кримських проблем. Яким чином Київ може сьогодні брати участь у цих процесах, він повинен визначити сам.

Адже в умовах, що склалися Україна - постраждала сторона. Разом з півостровом Росія "віджала" ті підприємства, організації, інфраструктуру, що належали українській державі. І питання відновлення постачань електроенергії на півострів лежить навіть не в політичній, а в економічній площині.

Росія: не києм, то палицею

Енергетична блокада Криму - сильний удар по іміджу Володимира Путіна. Дотепер для більшості кримчан він був і залишається напівбогом.

Але виявилося, що він, висловлюючись його ж словами, - звичайний "мазурик", який не в змозі забезпечити життєздатність півострова.

Не дивно, що відразу ж після початку енергетичної блокади "Газпром" поспішив заявити, що протягом декількох днів готовий припинити постачання російського газу в Україну.

Газовий шантаж і погрози - улюблений спосіб Москви вести переговори з Києвом. Протягом останнього десятиліття Росія не один раз загрожувала Україні перекрити газовий вентиль.

І кожен раз Кремль домагався преференцій або ж підвищення ціни на газ. У сьогоднішніх умовах Росії це навряд чи вдасться. Україна не буде змінювати Крим на газ.

Занадто багато чого зараз стоїть на кону в українській владі. Тим більше, на її боці - частина європейської спільноти.

У нинішніх умовах Москва може або домовлятися з Києвом про відновлення поставок електроенергії до Криму, або ж "рубати" сухопутний коридор через Маріуполь до півострова.

Перше буде означати, що господар Кремля буде змушений в чомусь поступитися Києву. Друге - розгортання нової військової кампанії. І те, і те - не кращий варіант для Путіна.

Хоча, схоже, вибір у нього невеликий - відкривати в Маріуполі третій фронт після Донбасу і Сирії - повне безумство.

Є загиблі та поранені: Китай накрив потужний торнадо (відео)

субота, 27 квітень 2024, 23:51

У суботу потужний торнадо накрив китайське місто Гуанчжоу. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України. Китайське метеорологічне управління повідомило, що торнадо обрушився в обід на район Байюнь в Гуанчжоу, розгалуженому мегаполісі ...

"Пішов добровільно – отримав довічне": Рідні військових влаштували у Києві на Майдані акцію за чіткі терміни служби

субота, 27 квітень 2024, 23:39

Маніпуляції влади з термінами демобілізації, аж до повної відмови до кінця невідомо якої тривалості війни, викликає обурення тих, хто роками по мобілізації захищає Україну та їх рідних. У центрі Києва зранку в суботу 27 квітня родичі військовослужбовці...