Феодалізм чистої води за державні гроші: Як сімейний клан екс-міністра уряду Азарова збудував "успішний" медичний бізнес

Приватні клініки, готелі, елітні авто та одяг по 5 тисяч доларів –так зараз виглядає сім'я успішного головного лікаря не приватної, а державної клініки. У приватній стільки не заробиш, хоча офіційні зарплати і вищі в рази.

Зіновій Митник. Фото: 112 Україна.

Знаєте, як на території обласної клінічної лікарні побудувати свою приватну? Легко, якщо сказати, що це для людей з інвалідністю. Тим паче, якщо твій тесть міністр охорони здоров’я, а сам ти - головний лікар лікарні. Це не легенди, а реалії сучасного Івано-Франківська. Патріоти України пропонують вам дізнатися історію "нових" лікарів, які за десять років, обіймаючи ключові посади в івано-франківських державних клініках, змогли стати не просто мільйонерами, а бізнес-партнерами більшості влади на території Прикарпаття. Розслідування було опубліковано на сайті видання Українська правда.

Це розслідування чудово демонструє, як впродовж 2000-х років в Україні розкрадалося все – від землі до лікарень. І тепер попри те, що держава щороку виділяє мільярди гривень на обшарпані медичні заклади, людям доводиться платити за все з власної кишені. У цей час лікарські родини мають успішні бізнеси, землю, і, втомившись від простих джипів, скуповують яхти, снігоходи та елітний одяг по 5 тисяч доларів за кофтинку.

Зіновій Митник - перший Міністр охорони здоров'я уряду Азарова. Свій професійний шлях починав з Коломиї. Попрацювавши 2 роки в кінці 90-х головним лікарем Івано-Франківської обласної лікарні, у 1998 році стає головою обласної ради Івано-Франківська. А от на "хлібне" місце керівника обласної лікарні прийшов його бізнес-партнер Ігор Семенів.

У 2003-2008 роках Митник перевівся до Києва і очолив Феофанію. А після того, як пішов працювати звідти в міністерство охорони здоров’я, керувати Феофанією став той же Ігор Семенів.


Найцікавіше те, що місце головного лікаря Обласної Івано-Франківської лікарні Семенів, переводячись до Києва, залишив зятю Митника Остапу Грищуку. Той і по сьогодні очолює лікарню, на території якої вже встиг вирости після 2010 року величезний приватний медичний центр "Сімедгруп".

Він належить дочкам колишнього міністра охорони здоров’я Зіновія Митника, одна з яких Наталя, за сумісництвом ще й дружина головного лікаря Остапа Грищука.

Ось так виглядає зараз клініка Сімедгруп, розташована на території лікарні.

Належить клініка дружині головного лікаря Грищука та дочці Зіновія Митника – Наталі та її сестрі Ірині.

Cаме Грищук "погоджував" виділення землі на території лікарні під клініку своєї ж дружини.

Одним із засновників Сімедгруп є компанія "Житлобуд-1", власником якої є Ігор Олійник. На час виділення землі він був був головою Івано-Франківської облради.

Найцинічніше те, що прикривали дозвіл на видачу та будівництво приватної клініки законом "Про реабілітацію інвалідів в Україні".

Мовляв "заплановано розгляд питання щодо будівництва реабілітаційного центру" за можливої участі Сімедгруп. Натомість жителям області дістався приватний медичний центр дружини головного лікаря на території комунальної лікарні.

Підприємливі дочки екс-міністра

Але клініки для родини Зіновія Митника виявилося замало. Вони отримали ще одну земельку під санаторій, тільки вже в Яремчі.

Тепер там елітний готель "Гердан", яким володіють ті ж самі дві дочки Митника. Теж лікарки Грищук Наталія Зіновіївна та Остапяк Ірина Зіновіївна. Пацієнтам приватної клініки "Сімедгруп" надають знижки у готельному комплексі.

Молодша дочка Митника Ірина є співвласницею аптеки "Аронія", розташованої на території дитячої обласної лікарні. Зареєстрована аптека на території цієї ж лікарні, а керував нею, звичайно ж, син головного лікаря.

Інший бізнес дочок Митника ще цікавіший. ТОВ "ЗІМА", що належить обом дочкам екс-міністра уряду Азарова, уже після Майдану почало фігурувати фігурувати в кримінальній справі щодо перепродажу ліків, закуплених за державний кошт Івано-Франківським обласним наркодиспансером.

Схема за версією слідства виглядає так: компанія Наталі та Ірини начебто постачала ліки в наркодиспансер, за який потім платили страхові компанії, коли до них зверталися пацієнти. За матеріалами слідства, препарати ніхто не постачав: просто списували ліки, закуплені за державні кошти.

Отже, схема така: страхова платить за ліки, куплені у компанії, а пацієнти насправді отримують державні ліки, які мали б видавати безкоштовно. Але і цього бізнесу родинам міністра Митника та його бізнес-партнера Ігоря Семеніва виявилося замало, тому вирішили заробляти на благодійних фондах. Наприклад, на території Івано-Франківської обласної лікарні діє "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ЗАХИСТУ ТА СПРИЯННЯ ДІЯЛЬНОСТІ УСТАНОВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я".

Він зареєстрований на території самої лікарні. Якщо ви захочете здати кров, чи отримати будь-які інші послуги, вас відправлять саме сюди і попросять зробити обов'язковий благодійний внесок. Навіть прейскурант на благодійність видадуть.

Засновував фонд нинішній керівник Феофанії Ігор Семенів, коли керував Івано-Франківською обласною лікарнею. Потім підписантом став зять Митника Остап Грищук, коли прийшов на місце Семеніва.

Після журналістського розслідування і скандалу зятя Митника "вивели з-під удару" і зробили підписантом іншого лікаря цієї ж лікарні Володимира Синоверського. На той час у власності Грищука уже було 2 будинки на 500 квадратів та майже 400 метрів офісних приміщень. Усе, що для цього треба було – очолити лікарню, а тестю — Міністерство охорони здоров'я.

Коли Остап Грищук прийшов на посаду керівника комунальної лікарні, почав купувати ліки у компанії своєї ж тещі. Наприклад, у 2009 році обласна клінічна лікарня під керівництвом Грищука закупила 250 найменувань ліків у компанії ТОВ "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ", власницями якої є дружини Митника та Семеніва Уляна та Андріана.

Митник на той час вже був заступником Міністра охорони здоров’я, а Семенів пішов замість Митника керувати Феофанією.


Грищук купив у своєї тещі майже на 100 тисяч доларів ліків: невідомо яких і за якою ціною. Жодної інформації про про ціни в документах немає!

Громадська діяльність екс-міністра охорони здоров'я теж по-своєму бізнес-партнерство. Він, наприклад, разом із директором санаторію "Конча-Заспа" є співзасновником ""Всеукраїнської асоціації головних лікарів", а також "Київської асоціації головних лікарів".

Бізнес-партнери Митника

Зіновій Митник, починаючи з Прикарпаття: передавав свої "теплі" місця у спадок своєму бізнес-партнеру Ігорю Семеніву не просто так.

В обох Митника та Семеніва дуже підприємливі дружини, теж лікарки, які мають велику кількість спільного бізнесу, пов’язаного в основному з торгівлею ліками.

Окрім ТОВ "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ" є ще компанії "Світ Ліків", "ФАРМАМАРКЕТ", "ЛікФарм". Компанії дуже успішні. З першою лише за минулий рік обласні лікарні уклали 5 договорів на постачання ліків і всі в обхід Прозорро.

Оскільки бізнес-партнерство сімейне, то спільний бізнес є не лише у дружин, але й в дочок. Дружина Семеніва, керівника Феофанії, володіє ще компанією "ІСТЕР" разом із дочкою Митника Наталею та… дружиною керівника Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Мирона Матейка.

Приватні клініки, готелі, елітні авто та одяг по 5 тисяч доларів так зараз виглядає сім'я успішного головного лікаря не приватної, а державної клініки.

У приватній стільки не заробиш, хоча офіційні зарплати і вищі в рази.

Мало того, що ці посади з мізерними зарплатами та наживними корупційними схемами передаються у спадок, створюються клани разом з іншою місцевою елітою.

Феодалізм чистої води, якби не одне але це все за наші з вами гроші, наші податки, землю забирають у громади тобто нас, і її вже навряд чи колись повернуть.

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...