"Ганьба та сором": Три з чотирьох найбільші газети в Україні мають проросійську позицію

Власники друкованих ЗМІ - Ахметов (Сегодня), Курченко (Корреспондент, КП в Украине, Аргументи і факти, Деньги, Теленеделя), Мозговий/Александрова (Вести)

Ілюстрація "Промивка мізків" ("Фейсбук")

Інститут масової інформації (ІМІ) та Репортери без кордонів презентували в Києві сайт "Моніторинг медіавласності" (МОМ), на якому детально можна ознайомитися не лише із власниками українських ЗМІ, а й детально з їх біографією та на кого вони працюють та працювали. З інформацією можна ознайомитися на сайті, повідомляють Патріоти України.

Три найбільші газети країни з чотирьох - крім газети "Факти" - мають проросійську позицію, більше двох третин телевізійного ринку контролюють чотири власника, а економічні інтереси власники багатьох медіа часто ховають в офшорних холдингах. Такі результати дослідження медіаринку представили сьогодні Інститут масової інформації та "Репортери без кордонів", які запустили проект "Моніторинг медіавласності".

"Українські ЗМІ переважно керуються особистими інтересами їх власників. Брак фінансової прозорості і корупція погіршують здоров'я всього медіа-ландшафту. Такими виявилися основні результати дослідження українського медіаринку, яке було проведено з липня по жовтень ІМІ та Репортерами без кордонів", - сказав на презентації директор проекту МОМ Олаф Штейнфадт.

На заході було наголошено, що приватні власники домінують на ринку України і майже всі вони займають місце серед найбагатших людей у цій країні. Хоча їх імена широко відомі в більшості випадків, корпоративні структури і пов'язані економічні інтереси залишаються прихованими, іноді навіть через офшорні холдинги.

Одні й ті самі люди контролюють сектори економіки країни і ЗМІ, тому політичний вплив на них надзвичайно великий. Було обрано для дослідження 43 найбільш популярних ЗМІ, серед них 12 телеканалів.

У дослідженні йдеться про те, що телевізійний ринок є високо концентрованим, так як основні 4 власники являють собою частку аудиторії 76,25%. Кожна з чотирьох найбільших медіа-груп, StarLight Media (21,68%), 1 + 1 медіа (20,49%), Inter Media (21,42%) і Медіа Група Україна (12,66%) мають аудиторію близько 20%. Ці медіагрупи належать найбагатшим людям в Україні: Пінчуку, Коломойському, Фірташу й Ахметову відповідно.

Топ 4 радіо групи досягають 92,23% аудиторії України. Радіо група Тавр Медіа (Пінчук) досягає 39.53% - вона об’єднує 6 радіостанцій. Ukrainian Media Holding (Курченко) має 7 радіостанцій. Бізнес Радіо Група /Євтухов/ представлена 4 радіостанціями. ТРК Люкс має дві радіостанції. Три з чотирьох основних власників великих радіо груп є відомими багатими людьми України, крім ТРК Люкс, що належить дружині мера Львова - Кіт-Садовій.

Топ 4 друкованих ЗМІ займають 18.60% читацької аудиторії, що визначає низьку концентрацію. Ринок найрентинговіших друкованих ЗМІ зосереджений у руках чотирьох власників - Ахметов (Сегодня), Курченко (Корреспондент, КП в Украине, Аргументи і факти; Деньги, Теленеделя; Мозговий/Александрова (Вести) та Швець (Факти). Експерти зазначають, що троє з власників (крім Швеця) мають проросійську позицію та друкують свої видання переважно російською мовою.

За словами виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, в Україні 75% медіа належить політикам та олігархам. За європейськими стандартами, ця практика є ненормальною, бо ЗМІ у демократичних країнах мають бути вільними, наголосила вона.

Ухилянт матимуть вибір між запливом через Тису та наверненням у "Свідки Єгови"? Верховний суд дав тлумачення, за яких умов можна відмовитися від мобілізації через релігійні переконання

четвер, 9 травень 2024, 0:55

Верховний суд назвав критерії, яким має відповідати військовозобов’язаний, щоб він мав змогу відмовитися від мобілізації через релігійні переконання. . Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на портал "Судова влада України". . Верховний суд сформ...

Ватники в Естонії розмахували прапором РФ з вікна авто, але далі щось пішло не так

середа, 8 травень 2024, 23:55

В Естонії поліція відкрила провадження стосовно трьох осіб, які розмахували прапором Росії з вікна автівки у місті Пярну. Двом з них призначили штраф. Про це повідомляє ERR, передають Патріоти України. Інцидент стався ввечері 24 квітня, близько 16:30 д...