Гендерна рівність у ЗСУ: Верховна Рада зрівняла права чоловіків та жінок в українській армії

Згідно із законопроектом, дискримінацію за статевою ознакою в лавах армії заборонено.

Жінки та чоловіки нестимуть військову службу в ЗСУ на рівних правах. Ілюстрація:Радіо Свобода

5 вересня Верховна Рада України ухвалила законопроект №6109, який зрівнює у правах жінок та чоловіків в українській армії. Про це повідомляють Патріоти України.

Відповідне рішення підтримало 247 народних депутатів. Законопроект передбачає, що жінки виконують військовий обов'язок на рівних правах із чоловіками, крім випадків, передбачених законом з охорони материнства і дитинства.

Дискримінація за статевою ознакою в армії заборонена. Жінки можуть вступити до армії на правах добровольців, на контракт або на строкову службу, служити в резерві й бути військовослужбовцями запасу. Від проходження зборів законопроект звільняє не всіх жінок, а лише вагітних.

Законопроект скасовує обмеження віку служби для жінок із 18 до 40 років. У пояснювальній записці зазначено, що законодавчий акт забезпечить жінкам рівний доступ до посад і військових звань і рівний обсяг відповідальності під час виконання обов'язків військової служби.

До речі, у березні 2018 року в Міністерстві оборони України заявили, що у Збройних силах України проходить службу приблизно 25 тис. жінок.

Джерело: Гордон

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...