Генштаб анонсував відміну контрактів "до кінця особливого періоду"

Крім того, всі категорії звільнених військовослужбовців планується віднести до оперативного резерву першої черги.

Генштаб пропонує зміни до закону "Про військову службу". Фото: inforesist.org

Начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко розповів про запропоновані зміни до закону «Про військовий обов'язок і військову службу», зокрема, щодо особливостей укладення контрактів військовослужбовцями. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Іnforesist.

«По-перше, поданим до Верховної Ради законопроектом планується скасувати контракти до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. У той же час всі контракти громадяни будуть укладати з визначенням чіткого терміну їх дії. По-друге, контракти на 6 місяців в особливий період укладатимуть за бажанням мобілізовані військовослужбовці та строкової служби, які під час особливого періоду відслужили не менше 11 місяців. Також укладати контракт на 6 місяців зможуть особи, звільнені з військової служби під час дії особливого періоду та які вирішили ще послужити в рядах Збройних сил за контрактом. Після 6 місяців служби такі військовослужбовці мають право продовжувати контракти ще на 6 місяців або великі терміни », - цитує Муженко управління зв'язків з громадськістю ЗСУ.

Він також поінформував, що військовослужбовці-контрактники під час особливого періоду, крім періодів проведення мобілізації та введення воєнного стану, будуть мати можливість продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися після закінчення терміну контракту. Крім того, всі категорії звільнених військовослужбовців планується віднести до оперативного резерву першої черги.

Що стосується надання права на звільнення з військової служби військовослужбовцям, дія контрактів яких продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації, таке право вони отримають після 18 місяців служби з дати продовження дії контракту, а військовослужбовцям, які уклали контракти на термін до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, - якщо вислужили не менше 24 місяців. Звільнення цих категорій військовослужбовців передбачається здійснити планово протягом двох років після прийняття відповідних змін до чинного законодавства, пояснив начальник Генштабу.

Крім того, законопроект передбачає в особливий період такий вид військової служби, як військова служба за призовом терміном на 18 місяців осіб офіцерського складу. Інший законопроект буде надавати пільги військовослужбовцям-резервістам, які укладуть контракт терміном від 1 до 5 років, на рівні покликаних по мобілізації військовослужбовців.

В.Муженко впевнений, що прийняття цих змін дозволить здійснити поетапну заміну контрактників, які не бажають продовжувати військову службу, мотивованими і свідомими військовослужбовцями.

Як повідомлялося, 18 жовтня Верховна Рада відхилила за пропозицією президента України Петра Порошенка законопроект (№4689), який дозволяє військовослужбовцям достроково розривати контракт з ЗСУ.

Президент України у своїх пропозиціях аргументував рекомендацію відхилити закон тим, що згідно з ним право на звільнення з військової служби в Збройних силах України одночасно отримають близько 57 тис. Військовослужбовців, що становить 28% від затвердженої чисельності військовослужбовців, що негативно позначиться на боєздатності ЗСУ. На початку листопада в Верховну Раду був внесений альтернативний законопроект (№5337), що стосується удосконалення порядку проходження військової служби.

"Це вже дно чи ще чекати, що звідти постукають?": "Квартал 95" висміяв рівненського воєнкома, але українці обурились (відео)

понеділок, 6 травень 2024, 20:29

Гумористи студії «Квартал 95» втрапили у черговий скандал – цього разу вони розбурхали мережу жартами про військових. Користувачі обурилися висміюванням військовослужбовців під час війни та назвали номер «святом несмаку й сексизму», передають Патріоти ...

Захищав Україну та кожного з нас: На війні загинув стрілець-санітар із Харківської області

понеділок, 6 травень 2024, 20:14

Під час захисту України на Донецькому напрямку загинув воїн 54-ї бригади. Це сталося 10 квітня 2024 року поблизу населеного пункту Верхньокам’янське Бахмутського району Донецької області. Олег Куров був стрільцем-санітаром механізованого відділення мех...