"Герасим, не надо!", - церковні предстоятелі-сумасброди намагаються втопити останню надію на майбутнє України

Церковні керманичі юлять, як "ужи на сковородке": в УПЦ нахабно нехтують реальними проблемами та бажаннями громадян

Плач Христа над Ієрусалимом: 1 ст.н.е. Тепер Христос плаче над Україною: 21 ст.н.е. ... Фото з сайту mlp.in.ua

Останнім часом все більше людей відкрито виступають за створення Єдиної Помісної Церкви в Україні. Серед них є не лише парафіяни, а й священики та навіть митрополити з різних Церков нашої держави. Але керівництво, зокрема, УПЦ МП, вперто мовчить з цього приводу. Прямі питання обходяться стороною та лякають тих, хто наближений до Предстоятеля. Останнім перлом стало інтерв'ю речника УПЦ МП від 15 травня, яке опублікував сайт "Радіо Свобода". Про це повідомляють Патріоти України.

Речник Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, протоієрей Микола Данилевич, відповів на відверті запитання щодо позицій Московського Патріархату. Щоправда, його слова розчарували більше, ніж надихнули... Але обурення викликав не жорсткий супротив, а, навпаки, "відверте юродство" та "трусость перед реальностью", як охрестили віряни відповіді протоієрея.

Зокрема, на питання: "Яка офіційна позиція УПЦ (МП) щодо війни на сході України й того, що православні християни убивають один одного?", Микола Данилевич відповів: "Офіційна позиція нашої церкви відображена в заявах Священного синоду. Ця позиція полягає в тому, що УПЦ підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Якщо перекласти з дипломатичної мови на просту – це означає, що як Крим, так і Донбас ми вважаємо територіями України. І сам митрополит Онуфрій, зокрема, на Архієрейському соборі Руської православної церкви в своїй промові говорив, що ми проти сепаратизму. Звичайно, з іншого боку, ми бачимо, що серед народу України є різні думки, різні бачення. На Сході багато людей, які не сприймають цю політичну владу, яка є зараз в Україні. Тому церква не дає оцінок: хороша влада чи погана, правильна чи неправильна. Адже і тут, і там є наші віруючі. І церква закликає до миру, переговорів і примирення одних, і других".

На питання "Чи обговорює УПЦ МП з РПЦ ситуацію на Сході України?", речник відповів: "Це не є діалог як діалог, принаймні, який був колись. Митрополит Онуфрій приїжджає на синоди в Москву і там говорить про це. Є якесь неформальне спілкування, під час якого доноситься думка: так потрібно робити, а так не потрібно".

"Як УПЦ МП називає події на Сході України?", - спитали у протоієрея. "Церква називає це війною, але не дає оцінки, яка це війна. Церква не каже, що це агресія Росії, і не каже, що це громадянська війна", - сказав отець Микола. Його відповіді читачі порівняли з висловами Віталія Кличко та навіть складали жарти на цю тему.

Головне питання стосувалося об'єднання церков. Микола Данилевич зазначив, що люди, які рідко ходять до церкви, не можуть впливати на церковні процеси: "...А священики, єпископи, які очолюють церкву, відчувають настрій церковного життя, відчувають те, чого хоче народ, але народ саме церковний, віруючий народ, який ходить щонеділі до храму. На людей, які пишуть, щось кричать чи говорять, але в храмі не бувають – на таких людей не можна опертися. Їх немає в церкві, а відтак вони нічого не вирішують і ні на що не впливають". Ці слова викликали неабияке обурення в усіх вірян - як УПЦ МП, так і інших православних Церков. Бо саме завдяки таким безглуздим заявам українське православ'я і тріщить по всіх швах.

Крім того, речник зазначив, що УПЦ МП все ж таки готова до діалогу щодо об'єднання, але "вважає це неможливим і малореальним".

Хочеться додати, що боляче дивитись на керівництво, яке не здатне хоча б на якийсь нормальний вчинок. Онуфрій та Філарет "перетягують ковдру", але ковдра - це люди, громадяни, віряни. Це Україна, яку роздирають двоє самозакоханих владолюбців - Орест Березовський (з Західної України) та Михайло Денисенко (з Донецької області)...

"Краще бути злим чи добрим, але не байдужим", - це давня мудрість. Онуфрій Березовський робить вигляд, що немає проблеми, немає розколу - ніби нічого не відбувається, а Філарет Денисенко лише підкладає дрова у пічку, в якій горить держава... Полишаючи за своєю увагою, що народ України страждає в першу чергу через роз'єднання церков, перетворюється на ганебного жебрака, та, стогнаючи від страху за майбутнє своїх дітей, озлоблюється. І це в той час, коли на місцях ("в низах", як каже керівництво) патріоти - священики, митрополити, парафіяни (слава Богу, патріотів навіть в духовенстві МП все більшає) - збирають тисячі прихильників за ідею створення Єдиної Церкви (з людей, а не з керівників!) - дійсно величну ідею, яка може заспокоїти народ України, дасть йому впевненість у майбутньому та буде вписана в підручники зі світової історії золотою фарбою Любові та Правди.

Спецкореспондент Анна Бондаренко

Градусники будуть зашкалювати? Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європі

четвер, 2 травень 2024, 7:30

Літо в Європі буде спекотніше, ніж зазвичай, з більш високим ризиком посухи та хвиль тепла. Очікується, що теплий травень продовжить тенденцію, яка спостерігалася 10 місяців поспіль із рекордно високими глобальними температурами, передають Патріоти Укр...

Виплати біженцям: Ось яку грошову допомогу отримують українці у Німеччині та Польщі

четвер, 2 травень 2024, 6:59

Німеччина та Польща - дві країни, які прийняли найбільше українських біженців. Сукупно там перебувають понад половина всіх людей з тимчасовим захистом у ЄС."РБК-Україна" розповідає, які виплати та програми допомоги для втікачів від війни діють в Польщі...