Головна мета - Незалежність України: Що має знати кожен про День створення УПА (фото)

Бійці УПА воювали одразу проти двох режимів – гітлерівського (нацистського) та сталінського (радянського)

Фото: "Факти ICTV"

Сьогодні відзначається не лише День захисника України, а й День створення УПА. Чому це свято - саме 14 жовтня, чому ставлення до нього є неоднозначним, розповідають Патріоти України з посиланням на "Факти ICTV".

Що таке УПА?

Українська повстанська армія – це озброєне крило ОУН (Організація українських націоналістів. – Ред.), яке діяло на території України протягом 1942-1953 років.

Бійці УПА воювали одразу проти двох режимів – гітлерівського (нацистського) та сталінського (радянського). Головною метою для ОУН УПА була незалежність України. Неоднозначна постать, український націоналіст Степан Бандера є одним з провідних членів ОУН УПА.

Чому святкуємо 14 жовтня?

УПА була заснована навесні, але у 1947 році Українська Головна Визвольна Рада визнала 14 жовтня Днем постання руху. Та після занепаду УПА свято масово відзначати припинили.

Традицію відновив третій президент України Віктор Ющенко, який у 2005 році запровадив святкування річниці створення УПА 14 жовтня.

Чому ставлення до УПА неоднозначне?

Деякі історики звинувачують Українську повстанську армію та Степана Бандеру у співпраці з гітлерівською Німеччиною для ефективної боротьби з радянським режим на території України.

Зокрема, є твердження, що бійці УПА були антисемітами та ксенофобами – дозволяли собі так звану “ліквідацію небажаних поляків, росіян та євреїв”. Мета для виправдання – вільна та незалежна Україна.

Окремої уваги заслуговує Польща, у якій є до сих пір багато негативу до Степана Бандери та ОУН УПА через Волинську різню – зачистку поляків на українських територіях.

Як святкуватимуть?

Цивільний корпус Азов організовує Марш нації, який пройде у Києві. Марш нації почнеться о 18.00 біля пам’ятника Батьківщини-Мати.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...