І нашим і вашим: На адмінкордоні з окупованим півостровом затримали кримчанина, за спробу поміняти автономери

Співробітники Служби безпеки України затримали кримського автомобіліста при перетині ним адміністративного кордону з анексованим Кримом.

Фото: vkurse.uaЯк розповів сам автомобіліст Дмитро Бекен, після проходження контролю на пункті в'їзду / виїзду "Чонгар" він в так званій "буферній зоні" замінив українські автомобільні номери на російські, щоб в'їхати на територію півострова. Але автомобіль з водієм і пасажирами повернули на підконтрольну Україні територію, повідомляють Патріоти України з посиланням на Крым.Реалии.

"Співробітники митниці побачили, що я міняю номера. Прийшли прикордонники. Повернули назад. Нібито я міняв номери не на нейтральній території, а на українській. Далі прийшли співробітники служби безпеки. Перевіряли дуже довго документи. І забрали нас разом з машиною з встановленими вже російськими номерами. Не дозволили поміняти назад на українські і з пасажирами повернули на пункт пропуску ", - розповів чоловік.

Він повідомив, що співробітники поліції склали на нього протокол за перебування на території України з російськими "кримськими" номерами, у нього і пасажирів вилучили документи, а машину збиралися забрати на штрафмайданчик. При цьому, за інформацією Бекенова, силовики посилалися на якусь внутрішню інструкцію.

В управлінні СБУ в Херсонській області підтвердили факт затримання кримчанина, а також те, що наявність двох комплектів номерних знаків в службі розглядають як порушення українського законодавства.

"Ніхто там нікому руки не викручував. Просто кожне авто повинно мати один технічний документ - технічний паспорт. Те, що на автомобіль є два паспорти - це вже неправильно. Друге, якщо ви говорите про ситуацію, яка сталася сьогодні, автомобіль стоїть на нейтральній смузі. Наші співробітники передали власника автомобіля поліції. Поліція розбирається взагалі в правдивості документів на той чи інший номер ", - зазначила прес-офіцер управління СБУ в Херсонській області.

У свою чергу, член Кримської правозахисної групи Віссаріон Асєєв вважає, що, затримуючи кримських автомобілістів або не пропускаючи їх на півострів за зміну номерів, силовики порушують права кримчан.

"Це неправильно. Люди змушені займатися цим. У тому числі, через те, що уряд України не в змозі запропонувати людям на окупованій території якийсь механізм для того, щоб вони в українському полі були захищені. Є принцип: права людей не можуть регулюватися якимись внутрішніми інструкціями", - сказав правозахисник.

Нагадаємо, власників транспортних засобів в Криму російська влада зобов'язали до 1 квітня 2016 року замінити реєстраційні знаки, видані до 18 березня 2014 року, на російські. В іншому випадку їм загрожують штрафи.

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...