"Я на Майдані, бо це мій вибір": Сьогодні виповнилося би 27 Герою Небесної сотні Владиславу Зубенку (фото)

Хлопець отримав кулю на Інститутській, закриваючи ноші з пораненим, якого медики виносили сходами до готелю "Україна". За його життя лікарі боролися 8 днів. Поховали героя у рідному Харкові.

Владислав Зубенко. Фото:facebook

"ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Сьогодні цьому хлопчині мало б виповнитися 27! Царство небесне, тобі,ГЕРОЮ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!" Про це у своєму Facebook пише Ольга Семенюк, передають Патріоти України, продовжуючи:

Владислав Зубенко був наймолодшим серед харків'ян, які полягли на Інститутській. Хлопець народився 22 квітня 1991 року. Він навчався в Українському державному університеті залізничного транспорту та працював на залізниці. Зубенко, як справжній лицар, захоплювався історичною реконструкцією, неодноразово брав участь у турнірах. Друзі про нього казали – щирий і небайдужий.

Ще до Майдану Зубенко вів активну громадську та волонтерську діяльність. Брав участь у акціях на підтримку родини футбольного фаната Павличенка, вшануванні пам'яті героїв Крут. Із початком Революції Гідності Влад пішов на харківський Євромайдан. До Києва хлопець поїхав 18 лютого, коли ситуація там значно загострилася.

На сторінці в соціальній мережі хлопець залишив повідомлення, що на Майдан поїхав, "тому що це мій вибір". Із собою взяв лицарські обладунки. Після приїзду одразу записався до Самооборони. Тут він укріплював барикади, а потім допомагав виносити поранених.

У хлопця не було ніякого серйозного захисту, навіть щит був дерев'яний. Зубенко отримав кулю на Інститутській, закриваючи ноші з пораненим, якого медики виносили сходами до готелю "Україна". Стрілок поцілив у живіт з АК-47. Куля пройшла навиліт, пошкодивши внутрішні органи і хребет. Вісім днів лікарі боролися за життя хлопця, зробили кілька операцій і вже планували відправити його на лікування за кордон, але почали відмовляти легені. 28 лютого серце Владислава Зубенка зупинилося. Поховали героя у рідному Харкові.

21 листопада 2014 року йому посмертно присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка". Українська православна церква Київського патріархату посмертно нагородила Зубенка медаллю "За жертовність і любов до України".

На честь хлопця в Харкові названо вулицю, в Українському державному університеті залізничного транспорту в Харкові є пам'ятна дошка Владиславу, його ім'я носить лабораторія інформаційних систем та технологій УкрДУЗТу. 1 квітня 2017 року пасажирському потягу №115/116 Харків - Чернівці присвоїли ім'я Владислава Зубенка. Також куточок героя Небесної Сотні є й на вокзалі "Харків-Левада".

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...