Який добрий син: Нардеп від БПП переписав на 82-річну маму-вчительку нерухомість на 36 млн грн - ЗМІ

А сам пише, що не має ні житла, ані автівки, а існує виключно на депутатську зарплатню

Руслан Сольвар. Фото: ukrpolitic.com

Народний депутат від БПП Руслан Сольвар, не вказав у декларації ані житла, ані автомобілів, заявивши, що мешкає у найманій квартирі у місті Фастові. Натомість на матір та родичів записана нерухомість у центрі Києва на десятки мільйонів гривень, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Наші Гроші".

В декларації за 2011 р. увесь його дохід склав 24 тис грн, йдеться у розслідуванні Лесі Іванової для "Наших грошей з Денисом Бігусом". У 2012 р. нардеп із незазначених джерел отримав 3 млн грн, які одразу витратив. У 2013 весь дохід Сольвара – депутатська зарплатня і матеріальна допомога, загалом 235 тис грн. У 2014 році нардеп отримав 163 тис грн. зарплатні. Минулого, 2015 р., Сольвар задекларував лише 77 тис зарплатні.

В електронній декларації народний депутат згадав, що з 2012 р. винаймає квартиру у 63 кв.м. Фастові. Керівник ОСББ підтвердив, що нардеп справді приписаний у його будинку. Водночас за словами сусідів Сольвар там не проживає, а справжня власниця квартири - Світлана Морковниченко – є співробітницею нардепа.


Фото: bihus.info

Водночас 82-річна мати Сольвара - Марія, у минулому – вчителька, володіє нерухомістю загальною вартістю щонайменше 36 мільйонів гривень:

1) Квартира по вул. Звіринецька, 59 (ЖК "Тріумф", бізнес-клас, 2 тис дол./кв.м.): 11 000 000 грн

Чотирикімнатну квартиру на 200 кв.м. у цьому будинку Марія Сольвар придбала у 2011 р. за офіційною ціною у 1,6 млн грн. (200 тис дол). Сьогодні квартири в цьому будинку продають по 2 тис доларів за квадрат. Тож апартаменти Марії Сольвар вже варті 11 мільйонів гривень.


Фото: bihus.info


Фото: bihus.info

2) Квартира по вул. Гончара, 35 (бізнес-клас, по 2 тис дол/кв.): 7 500 000 грн

Право вимоги на трикімнатну квартиру у 130 кв.м. Марія Сольвар перекупила в 2008 р. Сьогодні квартири без ремонту тут продають по 2 тис дол за квадрат. Тож аналогічне помешкання наразі вартує близько 278 тис дол. або близько 7,50 млн грн.


Фото: bihus.info


Фото: bihus.info

3) Будинки в селі Рожівка (Броварський р-н, Київська обл.): 18 000 000 грн

У закритому котеджному містечку, попід лісом, із власним озером, Марія Сольвар володіє двома будинками.

Перший, на 604,6 кв.м., практично готовий. У 2007 р. мати Сольвара інвестувала в його будівництво 2,25 млн грн., що за актуальним на тоді курсом складало близько 500 тис дол.

Другий, на 403 кв.м., поки що недобудований. У 2006 р. він обійшовся у 1,20 млн грн., що було еквівалентно 240 тис дол. З урахуванням вказаних сум інвестицій в 670 тис дол, наразі два будинки коштують близько 18 млн грн.


Фото: bihus.info


Фото: bihus.info


Фото: bihus.info


Фото: bihus.info

4) Офісні приміщення по вул. Кудрі, 12 і вул. Кудрі, 14: не обраховується

В будинку по вул. Кудрі, 12 Марії Сольвар належить щонайменше три квартири (№5,7, 11), в котрих розташовані офіси. В сусідньому будинку по вул. Кудрі, 14 мати народного депутата володіє квартирою №10.


Фото: bihus.info

Окрім того, в деклараціях Руслана Сольвара за усі роки – з 2011 до 2015 – не зазначено автівки ні у власності, ні в користуванні. Разом з тим у 2012 р. Сольвар давав інтерв’ю програмі "Гроші" (1+1), на зустріч із журналістами він приїхав на мікроавтобусі Chevrolet Express, нова така автівка коштує понад 100 тис дол. На запитання, чи його це машина, нардеп відповів: "Так, ось на цій машині я їздив, тому що вона зручна, і відпочивав тут, і обідав, і виходив розмовляв з людьми". Хоча , за даними "Наших Грошей", мікроавтобус був записаний на Валентину Мініч, сестру дружини Сольвара Наталії (розлучені з вересня 2015р.). У деклараціях народного депутата ніколи не була зазначена в користуванні.

Порожня декларація нардепа особливо загадково виглядає на тлі його бізнес-минулого. Руслан Сольвар вперше був обраний народним депутатом від УДАРу в 2012 р. До політичної кар’єри він тривалий час займався бізнесом. Зокрема, у 1997 заснував ПП "Укрторгконтракт-С" (гуртова торгівля), у 1999 р. створив ТОВ "Укрзернотранс" (транспортно-експедційні послуги), у 2001 виступив одним із співзасновників ТОВ "Укрзернотранс-К" (торгівля і перевезення, у 2004 вийшов зі складу власників однак лишався комерційним директором фірми до обрання в парламент), того ж року створив фірму ПП "Фреш Лайн" (діяльність транспортних агентств).


Фото: bihus.info

Також із Сольваром пов’язують ще низку фірм, наприклад ТОВ "Метрудтранс", котра займається перевезенням деревини й цього року, за даними "Наших Грошей", отримала від державних лісгоспів близько 117 млн грн. за такі послуги.


Фото: bihus.info

Окрім того, пов”язане з оточенням Сольвара ТОВ "Екскомсервіс" цьогоріч виграло два тендери ПАТ "Центренерго" на транспортно-експедиційне обслуговування імпортного вугілля із ПАР в портах (детальніше про те, як розіграли тендер і куди пішли кошти - читайте тут).


Фото: bihus.info

Фото: bihus.info

Фото: bihus.info

Свою передвиборчу кампанію, зокрема, Сольвар також вибудував на тому, що він є "господарником" і меценатом. Наприклад, у передвиборчих роликах неодноразово наголошувалося, що за участі Сольвара на Київщині збудовано 7 храмів. Усі "церкви Сольвара", перевірені програмою, виявились недобудованими.

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...