"Как были рабами, так и остались. Это сидит в памяти, в позвоночнике": Макаревич про те, чому Росія так і не "встала з колін"

Більшість росіян так і не навчились думати, переконаний музикант.


Андрій Макаревич. Фото: ЖЖПопулярний російський музикант Андрій Макаревич заявив, що велика частина громадян РФ не навчилася думати і аналізувати, тому і вважають за краще авторитарну, а не демократичну систему влади. Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Ехо Москви", передають Патріоти України.

Відповідаючи на запитання, чому, на його думку, росіяни підтримують авторитаризм, в той час як переваги демократії очевидні для думаючих людей, Макаревич сказав: "Для того, щоб думати, треба, щоб думати хтось навчив свого часу. Боюся, що в масі своїй наше населення цим не сильно страждає".

"Голосують за це, тому що іншого не пробували протягом століть. Все це трошки під різним соусом подавалося, але, по суті, як були рабами, так рабами і залишилися. Це сидить в пам'яті, це сидить в хребті. Не навчилися себе почувати вільними люди. Спробували трохи при Горбачові - і злякалися: Ой, як незвично, та відповідальність яка, так може не вийти", - пояснив музикант.

Він також навів як прикладі свого товариша, який працював в радянському науково-дослідницькому університеті. "Я прекрасно пам'ятаю свого товариша, який в 70-і роки був рідкісний вільнодумець, працював в "поштовій скриньці" в якомусь фізичному інституті, а в 90-і роки він до мене прийшов і сказав: "Це якийсь кошмар, слухай! Я отримував свої сто рублів - мені вистачало на ковбасу, на портвейн. Ми сиділи, читали самвидав, лаяли радянську владу, ні чорта не робили в нашому КБ. Відмінно жили!" Навіть він був не готовий до нормального життя. А що говорити про інших тоді, взагалі?", - зазначив Макаревич.

Однак, музикант все ж висловлює надію на майбутні покоління, які зможуть рухатися вперед. "Я думаю, що просто на все свій час. Ось зараз ми з такою швидкістю котимося назад, що, згідно із законами рівноваги, до яких світ все-таки тяжіє, як мені здається, тим швидше буде рух вперед, коли все це закінчиться", - підсумував він.

“Зараз охочих йти до ЗСУ, ставати на захист зовсім немає": Боєць "Азову" різко звернувся до українців

понеділок, 29 квітень 2024, 11:44

Люди, що тільки не вигадують: то тут Тису перепливають, топляться в тій. Та краще ти піде і загинь, як справжній чоловік, як справжній воїн, який став на захист своєї сім'ї, своєї держави, своєї нації, чим ти просто потонеш, як щур. Про це боєць 12-ї б...

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...