Хіти тижня. Самогубство чи рука КДБ? - З'явилося перше інтерв’ю водія, який протаранив Віктора Цоя (відео)

Він в своїх піснях наче співав і про себе. Про того, кому помирати молодим...

Віктор Цой

Траса Слока – Талсе. Латвія, 15 серпня 1990. По лісовій дорозі мчить "Москвич". Він їхав в бік Юрмали. В якийсь момент колесами машини наїжджає на узбіччя, але раптом автомобіль виїжджає на зустрічну смугу по якій рухається "Ікарус". Автобус щойно з’явився з-за повороту. Сильний удар, "Ікарус" летить в річку. Про цю звичайну, на перший погляд, аварію скажуть на центральних каналах, - йдеться в сюжеті Фактів ICTV, передають Патріоти України.

Він в своїх піснях наче співав і про себе. Про того, кому помирати молодим. Слова Цой висікав наче з мармуру: “Закрой за мной дверь, я ухожу.” Ця пісня вперше прозвучить у фільмі, знятому в Києві, біля озера Тельбін, це був 86-й. Якраз після аварії в Чорнобилі.

Цой тоді був ще не дуже відомим. Його пісні слухали на касетах, але в обличчя мало хто знав, "Кіно" виступає тільки на квартирниках. Від приїзду групи в Київ партійні чиновники, зокрема і керівництво Укртелефільму, були, м’яко кажучи, шоковані. Молодь буде вдягатися, як Цой, стригтися як Цой. І співатиме його пісні на кожному кутку.

28 років після загибелі Віктора. Здавалося б за стільки часу всі обставини давно з’ясовані. Але в цій історії стільки але. Що ж це насправді було – нещасний випадок, самогубство чи щось інше?

За офіційною версією слідства: Віктор Цой повертався з риболовлі до селища на березі Балтійського моря, де відпочивав. В цей час швидкість автівки була 130 кілометрів на годину. А ось товариш Цоя – пітерський музикант Олексій Вишня – вірить в те, що лідер групи "Кіно" міг сісти за кермо насправді втомленим. А тому міг і заснути.

Яніс Фібікс – той самий водій "Ікаруса", з яким зіштовхнувся "Москвич". Каже, в той день він весь час десь затримувався. Наче доля давала знак, а він його не зрозумів. Фібікс сотні разів прокручував момент аварії у себе в голові. Чи міг Цой заснути за кермом? Можливо. Але, ймовірніше, каже, було інакше.

Можливо, це справа рук КДБ? Адже, хоч і вже була перебудова, але звички так званих органів залишалися колишніми. Лідер "Кіно" відкрито пручався системі. Москва, стадіон "Лужники", цей виступ Цоя потім назвуть бунтом. Якийсь час ходили чутки, що на латвійській трасі бачили чорну "Волгу". Багато хто одразу подумав про КДБ. Але водій "Ікаруса" це заперечує.

На місці аварії завжди квіти. І навіть через 18 років можна почути і прочитати “Цой живий”.

Опублікував: Олег Устименко

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...

"Завдяки ним весь патріотизм вивітрився": Ексфутболіст газпромівського клубу несподівано наїхав на владу Росії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:08

Роман Широков, колишній футболіст пітерського Зеніта, спонсором якого є Газпром, заявив, що влада Росії в останні роки посприяла відсутності футбольного патріотизму у РФ. Широков заявив, що саме тому після кар'єри у Зеніті він спокійно грав за принципо...