Хіти тижня. Сказати, що унікальна знахідка - нічого не сказати: Меценат врятував для України бронзовий шолом кімерійського воїна, який виготовили етруски 2700 років тому (фотофакти)

Такою знахідкою пишався кожний провідний музей світу. Щедрий дарувач поставив єдину вимогу - цінний експонат мають бачити люди, він не повинен лежати у запасниках.

Шолом, який виготовили етруски. Фото: Факти.

У Львові в приміщенні Музею історії релігії презентували дуже цінні археологічні знахідки - бронзовий шолом (один з найдавніших серед виявлених в Європі), церемоніальну чашу і фрагменти упряжі середини VIII століття до нашої ери. Вчені вважають, що вони належали кіммерійському воїну. Їх знайшли (хто саме, невідомо) в Хмельницькій області біля селища міського типу Дунаївці. Особливою інтригою для істориків є те, що ці давні речі були виготовлені етрусками, держава яких знаходилося в давнину на території сучасної Італії, зазначають Патріоти України.
- Насамперед потрібно провести консервацію знахідок, втім, рішення з цього приводу - в компетенції фахівців з металу, - повідомив професор кафедри археології Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор історичних наук Микола Бандрівський. - Вперше ці раритети потрапили в поле зору вчених в 2015 році - інформація про них тоді з'явилася на сайті «Музейний простір». Такими знахідками пишався б будь-який провідний музей світу. Була висока ймовірність того, що вони опиняться за кордоном в одній з приватних колекцій. На щастя, цього не сталося - меценат (він просив не називати його імені) викупив цей комплекс предметів і передав державі. Він поставив умову: раритети мають демонструватися публіці. Для показу безцінних знахідок був обраний Музей історії релігії - в ньому найнадійніша система охорони в місті. Ще одна умова мецената: комплекс повинен бути всебічно вивчений, за підсумками дослідження слід опублікувати монографію.

Цікаво, що в 1880 році теж на території нинішньої Хмельницької області біля села Кремінна було виявлено подібний етруський шолом. Де він знаходиться зараз, невідомо. Швидше за все, в приватній колекції за кордоном. Важливо також сказати, що у скіфів українського лісостепу були різні побутові речі (бронзові сита для проціджування вина, фібули-застібки, металевий посуд), виготовлені етруськими майстрами.

Джерело: Факты

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...