Хіти тижня. Ви зустріли дорожній патруль: Що треба знати при зупинці автомобіля

Ви самі вирішуєте чи тільки показувати, чи давати документи в руки поліцейському.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Досить часто ми стаємо свідками, або безпосередніми учасниками ситуації, коли дорожній патруль зупиняє автомобіль і просить надати документи для перевірки. Патріоти України, посилаючись на Закон України «Про дорожній рух» надають вичерпний їх перелік.

Відповідно до частини 2 ст. 16 Закону України «Про дорожній рух», водій зобов’язаний мати при собі посвідчення водія і, за вимогою співробітників поліції, пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Такий же перелік ми зустрічаємо в Правилах дорожнього руху, які встановлюють перечень документів, які водій повинен мати при собі — п. 2.1 Правил, а саме:

а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

б) реєстраційний документ на транспортний засіб;

в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

г) на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху;

ґ) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Юристи наголошують, що документи водій зобов’язаний пред’явити для перевірки, тобто ви самі вирішуєте чи їх тільки показувати чи давати в руки поліцейському. Інших документів вимагати від водія співробітник поліції не має права.

Маємо надію, що надана інформація, дозволить вам уникнути неприємних ситуацій та захистить вас від можливого свавілля поліцейських.

Опублікував: Інна Мартинчук

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...