Хіти тижня. ''Вивозив у ліс і знущався з військових'': Шокуючі подробиці про тилового щура-"офіцера"

Валерія Сікал стверджує, що практично цілий рік терпіла домагання і приниження від свого командира. Виявилося, що вона - не одна із такими скаргами.

Валерія Сікал звинувачує свого командира частини у домаганнях. Фото: vn.20minut.ua.

24-річна військовослужбовець Валерія Сикал звинуватила у сексуальних домаганнях свого командира, полковника Віктора Іваніва. Щоправда, як з'ясувалося, це тільки вершина айсберга. Також офіцер, ймовірно, принижував і знущався з інших підлеглих. А можливо, і організовував своїм знайомим статус учасника бойових дій. Патріоти України пропонують вам дізнатися подробиці цієї справи.

Головне:

  • Командир військової частини, ймовірно, вимагав інтимної близькості від підлеглої. А в разі відмови обіцяв показати "інший бік армії".
  • Як покарання, за словами військових, полковник змушував підлеглих два тижні носити за спиною вогнегасник або ходити у касці.
  • До частини постійно приїздять перевірки, відкриваються кримінальні справи, однак потім вони десь зависають. А невдоволених звільняють або переводять.

Вивозив до будиночку в лісі

Валерія Сікал стверджує, що практично цілий рік терпіла домагання і приниження від свого командира. Дівчина розповідає, що вона прибула до в/ч А-1 358 у кінці грудня 2017 року.

"Незабаром після прибуття командир наказав мені сісти в його машину і вивіз до якогось будиночку в лісі. Там він мені почав говорити, що я маю бути з ним доброю. А якщо ні, то він покаже мені гірший бік армії", — розповіла Валерія.

Вона додає, що того разу в будиночку нібито з'явився і начальник поліції міста Славути Хмельницької області. "Тоді Іванів сказав, що і з ним я маю бути теж. Щоправда, поліцейський відмовився, мовляв, у нього є сім'я", — каже Валерія.

За її словами, тоді їй вдалося вирватися з будиночку: Іваніву подзвонили і сказали, що приїхав перевіряючий, тому командир почав збиратися назад. Щоправда, повідомив, що у вихідні треба б узяти двох дівчаток, зокрема Валерію, і відвідати лазню.

Але вже ввечері, стверджує дівчина, полковник у наказовому порядку викликав її до службової квартири. Дівчина прийшла з подругою, тому що боялася. Там був і перевіряючий. "Полковник сказав, що і перевіряючому я маю догоджати. Я сказала, що таких наказів виконувати не збираюся і пішла", — каже Валерія.

Вона зазначає, командир не зупинявся у своїх домаганнях. "Він міг мене притиснути до стінки, обійняти, схопити за руки. Хоча я не раз казала йому, що мене це ображає і щоб він припинив. А він попереджав, щоб я не наражалася, інакше буде гірше. А якщо буду його вдовольняти, то допоможе і кар'єру зробити", — розповідає військовослужбовець.

Не відпустив до лікаря і на власне весілля

Щоб помститися, за словами Валерії, командир не відпускав її в госпіталь, на обстеження до вузьких спеціалістів. За рік дівчина перенесла дві операції на хребті. "Я терпіла біль, перебувала на уколах. Просила відпустити мене до лікаря, але командир відмовляв. Казав, ти молода і здорова, йди, служи. У результаті мене оглянув медик і дав направлення до госпіталю".

Більше того, Валерія розповідає, що полковник не відпустив її на власне весілля. "Я заздалегідь подала йому рапорт. Але він відмовив, навіть сказав, щоб я не виходила заміж. Через тиждень я знову написала рапорт. Тоді він підійшов і сказав, що ввели воєнний стан, тому відпустити він мене не може. Я благала його, казала, що я ж не до подружки їжу, а це моє весілля, воно вже призначене. Тоді він сказав, ну добре, тобі на дорогу треба 6 годин туди і назад, так що двох днів тобі вистачить. За пару годин він заявив, що і одного дня мені вистачить. А потім і зовсім запропонував розписати нас у його кабінеті. Це навіть розглядала комісія, і сказали, що під час воєнного стану відпускати чи не відпускати військовослужбовця вирішує командир. А він сказав — а я не хочу, і відмовив", — каже Валерія.

Чоловік Валерії, колишній доброволець Олексій Вдовиченко, служив у 16 МПБ. Подавати заяву в поліцію Вінниці вони приїхали разом. За його словами, коли вони звернулися до Хмельницької ВСП, там їм неофіційно повідомили, що у цього полковника гарні зв'язки з місцевою поліцією. І це вже не перша скарга на нього.

Тому заяву вони принесли саме в поліцію Вінниці. "Хоча нам сказали, що переправлять її за місцем служби до Хмельницької області. Я дуже цього боюся", — каже Валерія. Зараз поліція відкрила кримінальне провадження.

Змушував робити клізму і знімати відео

Як з'ясувалося, командир цієї частини підозрюється не тільки в домаганнях. За словами його колишнього заступника, підполковника Віктора Міщука, який саме відповідав за морально-психологічний стан солдатів, Іванів принижував і інших своїх підлеглих.

"Коли Іванів очолив частину, я був у зоні АТО, це було у 2016 році. Потім я повернувся і побачив, що відбуваються дивні речі. Якщо Іванів помічав, що хтось був у стані сп'яніння, то замість того, щоб відправити його на огляд, він відправляв його до медсанчастини і змушував робити клізму. І також змушував когось знімати все це на відео. Потім цим відео військового шантажував. Таких відео в частині було багато, я знаю, що постраждали від цього двоє прапорщиків і солдат. Солдат зараз звільнився, а прапорщики ще служать. І хтось взяв і викинув відео в Інтернет", — розповів Віктор Міщук.

За його словами, після цього виник скандал, прокуратура відкрила справу за ст. 425 ККУ перевищення службових повноважень. "Приїздила перевірка з ВСП. Я знаю, що коли з медсестрою розмовляло ВСП, то вона визнавала і розповідала, як все це відбувалося. Що їй подзвонив командир Іванів, матюкався, погрожував, казав що звільнить, якщо вона не виконає його наказ провести таку ось процедуру. Що медсестра говорила вже у прокуратурі, не знаю. Але справа десь зависла, результату немає", — каже Міщук.

Як покарання носили вогнегасник

Також, за словами екс-заступника командира частини, полковник Іванів застосовував і інші, м'яко кажучи, нестатутні методи покарання. "Він якось йшов по території однієї роти і побачив недопалки. Викликав прапорщика і наказав два тижні носити за спиною вогнегасник. І той його носив у рюкзаку. Або на нараді щось запитує у молодого офіцера. Той через недосвідченість не знає. Тоді він змушує його ходити по території в касці, щоб мізки варилися, як він каже. За цим фактом також розпочате розслідування, але поки безрезультатно. Люди бояться! Викликає ВСП цього прапорщика і питає, чи носив вогнегасник? Він каже, що ні. Йому показують фото, тоді він зізнається, все розповідає, але сам написати не хоче документ. Каже, боюся, хочу тут бути. Їх можна зрозуміти, тому що далеко не кожному військовому хочеться їхати в бойову частину. Тут є соціальний пакет — житло, дитсадок, школа, робота для дружини", — наголошує Міщук.

Також до частини приїздило і ГУ МО з морально-психологічного забезпечення. "Вони проводили анонімне опитування і дійшли висновку, що морально-психологічний стан у частині критичний, багато хто анонімно поскаржився на авторитарний стиль керівництва командира", — додає Міщук.

"Допоміг судді зі статусом УБД"

Більше того, за словами Міщука, Іванів допомагав зовсім стороннім людям отримувати статус "учасника бойових дій".

"Був один суддя. Він його оформив у частину і нібито відправив у зону АТО. Все це було за документами. Той там "побував, повернувся" і отримав УБД. Історія розкрилася — під час так званої служби в АТО суддя виносив судові рішення! Приїздила СБУ, вилучала документи. Завели справу, суддю звільнили, а командиру знову нічого", — розповідає екс-заступник командира частини.

Щоправда, після того, як справи порушувалися і зависали в повітрі, одна перевірка змінювала іншу і все без результатів, військовослужбовці почали побоюватися давати будь-які свідчення. "Я зараз у відпустці, приходжу до частини буквально на кілька хвилин. Якщо я з кимось розмовляю, то вони мене постійно перепитують — ти мене не записуєш? Навіть у приватній розмові бояться. Хоча, я знаю, що є дівчата, які все ж таки дають свідчення проти командира", — стверджує Валерія Сикал.

А за інформацією Міщука, всіх, хто обурюється, пручається, обстоює власну гідність чи скаржиться, або звільняють, або переводять в іншу частину. "Нас із командиром викликали на атестаційну комісію. Я там все чесно розповів. І мені запропонували... перевестися в іншу частину. Я вирішив, що дослужу три місяці, що лишилися, і піду на пенсію", — наголосив чоловік. Журналісти зв'язалися з командиром в/ч А-1358.

"Я нічого коментувати не буду. Зараз відкрито справу, я не маю права. І щодо касок, і щодо вогнегасника теж справа не закрита, тому нічого не скажу. У мене є адвокат, але його даних я вам не дам", — відповів нам Віктор Іванів.

У Військовій службі правопорядку (ВСП) нам сказали, що наразі ще триває перевірка за заявою Валерії. "Наразі триває перевірка. Поки офіційної позиції немає. Можу попередньо сказати, що факти частково підтвердилися, частково ні. Можливо, цього командира перевірять на поліграфі. Але рішення щодо нього буде", — повідомив прес-офіцер ВСП Сергій Губенко.

Джерело: Обозреватель

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:23

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...