"Колосальна різниця": Філарет розповів про спілкування Помісної церкви і СБУ

Патріарх розповів, що сьогодні СБУ в справи церкви не втручається і Православна церква України є самостійною.
Патріарх Філарет. Фото: Главком.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів про спілкування Помісної церкви і СБУ. Про це Філарет заявив в інтерв'ю, передають Патріоти України.

«Спілкуємося з СБУ, але нічого не погоджуємо. У нас є з ними контакти, але між тим КДБ і нинішнім СБУ колосальна різниця», - зазначив він. За словами Філарета, в радянські часи Комітет держбезпеки фактично підпорядкував Російську православну церкву своїй владі, і всі священики були змушені співпрацювати зі спецслужбами.

«З КДБ були контакти у всіх без винятку архієреїв Московського патріархату. Не було архієрея, який не був би в контактах з КДБ ... Для того, щоб навіть призначити єпископа, кандидатуру треба було узгодити з КДБ ... Тоді ще існувала реєстрація не тільки єпископів, а й кожного священика. Без реєстрації ніхто не мав права служити. або ви виконуєте вимоги влади - або ви не будете існувати», - зазначив почесний патріарх ПЦУ.

Філарет розповів, що сьогодні СБУ в справи церкви не втручається і Православна церква України є самостійною. «Тепер ми можемо робити все, що вважаємо за потрібне. Навіть якщо це СБУ не подобається», - зазначив він.

Джерело: ТСН.ua

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...