"Командири частин на відкатах у компаній-постачальників": У Міноборони звинуватили Центр матеріального забезпечення ЗСУ у монополізації процесу постачання

Чотири великі компанії-аутсорсера намагалися зривати тендерні процедури, щоб не допустити до поставок харчування для військових конкурентів.

Ілюстрація:nv.ua

Керівник комітету з конкурсних торгів Міністерства оборони України Олег Свірко вважає, що Центр розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил на чолі з Дмитром Марченком намагається монополізувати процес поставок, породжуючи корупційні ризики. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН, інформують Патріоти України.

Підприємець і волонтер Свірко заявив, що завдяки діяльності очолюваного ним комітету зекономлено понад мільярд державних коштів.

"Природно, такі дії багатьом не подобаються, в тому числі і пану Марченку, який разом з групою інших "товаришів" намагається створити структуру, що монополізує весь процес забезпечення ЗСУ з тилового напрямку, з відповідними корупційними ризиками", - зазначив він, додавши, що центр є дітищем помічника міністра оборони Юрія Бірюкова.

Коментуючи гучну історію про антисанітарні умови зберігання продуктів в ряді військових частин, Свірко зазначив, що відповідальність за це несуть в першу чергу командири, а не тендерний комітет, який визначає постачальника.

"У нас чомусь проблема зараз з харчуванням? Тому що деякі командири частин на відкатах у компаній-постачальників, і вони підписують акти. Для прикладу: в Департаменті держзакупівель є всі акти за цей рік, підписані командиром частини, в якій Марченко проводив перевірку. Ні в одному з них немає ніяких зауважень. Потрібно проводити роботу з командирами підрозділів, доводити, що якщо у них за звітами буде все чудово, а за фактом все погано, то буде покарано якусь кількість командирів", - вважає глава комітету.

Він визнав, що чотири великі компанії-аутсорсера намагалися зривати тендерні процедури, щоб не допустити до поставок харчування в війська конкурентів.

"У торгах брали участь дві-три нові компанії, чотири "одіозні" старі, а все решта - згенеровані ними ж ("одіозними") підставні компанії. По одному лоту їх могло бути близько 15. Їх завданням було не перемогти, а затягнути процедуру на період після 1 квітня (коли закінчиться термін дії договорів).

Так процедура була б зірвана, і ми змушені були б заново укладати договори з тими ж структурами, які і годували армію раніше. І в цій ситуації вони б мали можливість викручувати нам руки, і тоді ціна була б вище, ніж торішня - 67 грн на людину", - сказав він.

Очікувана вартість денного продуктового набору на одного військовослужбовця повинна скласти 63 грн, очікує Свірко.

У Львові солдат застрелив полковника

четвер, 16 травень 2024, 21:41

У Львові Личаківський районний суд засудив старшого солдата за випадкове вбивство полковника. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України. Трагічний інцидент стався у листопаді 2022 року на території однієї з військових ...

Приєднався до ЗСУ минулого року: Під час бою загинув імам харківської мечеті

четвер, 16 травень 2024, 20:41

У бою на Харківщині загинув імам однієї з мечетей Харкова Артур Якубов. Про це повідомила журналістка Ельвіна Сейтбулаєва на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. У перші місяці війни будинок Артура Якубова у передмісті Харкова зруйнув...