Країна талантів: Український студент розробив пристрій, що перетворює енергію дощу в електрику

Хлопець студент виявився жахливим марнотратцем". На свій винахід, разом з експерементами він витратив «аж» 200, а то і всі 300 гривень"

Прототип пристрою студента

Хлопець виявився жахливим марнотратцем. На свій винахід, разом з експерементами він витратив «аж» 200, аА то і всі 300 гривень. Денис Смішний, 18-річний учень Київського політехнічного інституту спроектував і сконструював пристрій, який генерує електричний струм з енергії дощових крапель, зазначають Патріоти України. ККД установки становить близько 60% - цілком прийнятний результат для альтернативних джерел енергії.

«Ідея використовувати дощ для вироблення енергії у мене виникла випадково», - розповідає Денис. Одного разу, коли йшов сильний дощ і краплі стали стукати по підвіконню, я подумав: «Якщо крапля падає з такою силою, то вона має енергію. Чому б не використати її? ». Загорівся цією ідеєю, став шукати інформацію в Інтернеті. Натрапив на статтю про дівчину з Канади, яка винайшла ліхтарик, що працює на електриці від п'єзоелементів. П'єзоелементи - це такі кристали, які від сили тиску виробляють енергію. Для прикладу - на таких елементах працюють деякі запальнички: коли ми натискаємо на кнопку,

За схожим принципом Денис вирішив сконструювати свій пристрій. У звичайному магазині радіоприладів купив п'єзоелементи, які використовують для ультразвукових досліджень. Їх розміри не перевищують 5-копійчану монету. Спаяв кілька таких елементів, розташував їх, як сонячні батареї. Елемент приєднав до схеми, яка трансформує напругу, що виникає одержуване. А потім до батареї, де ця енергія накопичується. За словами винахідника, ефективність приладу залежить від розміру дощових крапель, тривалості та інтенсивності дощу.

На розробку було витрачено всього близько 200-300 гривень, в основному використовувалися підручні матеріали. Зібрану енергію можна зберігати в батареях, щоб потім заряджати мобільний телефон, ліхтарик тощо. Цей винахід не може замінити традиційного способу вироблення електрики, але цілком підходить в якості резервного джерела. Однак для нашої місцевості воно не дуже актуально, тому що великі дощі у нас трапляються рідко. Використання таких установок було б ефективним в горах, або в регіонах з підвищеним рівнем опадів наприклад, в районі Амазонки.

Денис має намір удосконалити пристрій, щоб пристосувати його саме для наших широт. Для цього, за його словами, на одній площині слід розташувати п'єзоелементи, які даватимуть енергію від дощу, а знизу, на іншій площині, розмістити сонячні батареї. Така комбінована установка може бути значно ефективніше, оскільки вона буде пристосовутися під погодні умови. Згідно з планами винахідника, прототип нової установки може бути готовий вже через рік.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...