Київські студенти винайшли надлегкий велосипед з бамбука (фото)

Точну форму рами бамбуково-карбонного велосипеда винахідники креслять окремо під кожного майбутнього власника.

Велосипед з бамбука. Фото: Gazeta.ua.

Київські студенти вручну виготовляють легкі і міцні велосипеди з бамбука. Рама - бамбукові стебла, скріплені карбоном, тому абсолютно точно буде їх називати бамбуково-карбоновими. Важить така рама півтора кілограма, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

«Легше алюмінієвої. Міцніше за карбонову. По пружності не гірше, ніж карбонова», - розповідає 21-річний Роман Климчук. Першу таку раму він зробив сам, півтора роки тому.

«Наш перший бамбуковий велосипед уже здолав 30 тис. км. Мав лобові зіткнення. В одному з них зламався інший велосипед - сталевий », - розповідає хлопець.

На першому їздить його друг і нинішній добровільний випробувач. Зараз Роман Климчук працює над 5 і 6 зразками. Він вчиться на механіка-поліграфіста в Київському політехнічному університеті.

«Першу раму я робив півроку. Другу - 3 місяці. Наступні робимо вже разом, удвох-утрьох, і це займає неповний місяць».

Тепер Роману допомагають ще двоє хлопців і дівчина. Каже, що за прізвищами своїх соратників навіть не пам'ятає. Працюють в приміщенні київської кіностудії.

«На вулиці люди спочатку дивуються, який велосипед, а потім - тому, що він саморобний», - розповідає конструктор.

Продають рами по 450 доларів. В ціну входить карбонова вилка. Свій бренд назвали Cosсhey.

«Був у нас повністю карбоновий велосипед "Кейсі". Хтось прочитав напис як "Кащей". Нам сподобалося. Вирішили залишити. У нас же рами безсмертні», - сміється Климчук. - Зараз в роботі ще 2 велосипеда. Трекові, але ми так удосконалили геометрію, що зручно переміщатися і по місту. Я на своєму бамбуковому і по сходах спускався».

Точну форму рами креслять окремо під кожного майбутнього власника. «Геометрію малюємо самі. Приходить замовник і ми її викреслюємо індивідуально під його тіло. Ергономічно все», - пояснює.

Одну з рам, вітродинамічну, спроектувала дівчина Євгенія. Навчається на промисловому дизайні в Національному транспортному університеті.

«Спроектувала і виготовила першу в світі аеродинамічну з бамбукових рам. Це її дипломний проект. Днями вона успішно захистилася», - розповів Роман Климчук.

Назад у 1930-ті? У Росії запропонували повернути трудові табори

четвер, 2 травень 2024, 9:54

епутатка законодавчих зборів Томської області РФ Катерина Собканюк виступила із пропозицією повернути в Росії трудові табори. Вона вважає, що це може вирішити проблему нестачі робітників. . Зокрема, йдеться про ситуацію на будівництвах. Залучати до ро...

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...