"Людина у процесі недоїдання стає керованою і здатною виконувати елементарні накази", - медик про Голодомор

Голодомор залишив й свої психологічні наслідки на людях. Їх добре було видно у 60-х, 70-х, 80-х роках.

Голодні люди перетворювалися на живих зомбі. Архівне фото.

Під час систематичного недоїдання, протягом тривалого терміну першою страждає психіка. У людини виникає страх самого голоду, приходить апатія та байдужість. Цим користувались керівники держави років Голоду. Про це розповів Андрій Кісь,судово-медичний експерт Харківського обласного бюро. Він більше 13 років вивчає тему Голодомору, передають Патріоти України.

"Людина у процесі недоїдання стає керованою і здатною виконувати елементарні накази. А що ще треба тоді було? Цвяхи та сваї забивати. Як не дивно, від постійного голоду людина відчуває ейфорію. Подивіться на обличчя людей того періоду, яких показують по телебаченню. З яким щастям вони будували заводи. Із відчуттів приходить апатія та байдужість. А коли людині все одно - вона не може протестувати", - пояснив експерт.

Існує також два види смерті від голоду — пряма та не пряма. У першому випадку людина вмирає від виснаження, виникає опухлість. У другому — смерть наступає через хвороби, які людина отримала в наслідок ослабленого організму: дизентерія, холера тощо.

"Статисти у ті часи не пов'язували ці смерті із голодом. Тому не вносили людей із такими діагнозами у списки. Взагалі реєстрували смерті на той час рідко. Померла людина — її поховали десь і нікуди нічого не сказали".

Голодомор залишив й свої психологічні наслідки на людях. Їх добре було видно у 60-х, 70-х, 80-х роках. "Страх людей був обумовлений не голодом, а пам'яттю про нього. Згадайте дідусів і їх ставлення до хлібу: його не можна перевертати, все треба їсти із хлібом, хлібу треба їсти побільше. Це щодо їжі. А є ще ставлення до влади. Згадайте реакцію старців на керівників колхозів, бригадирів, чи людей у шкіряній куртці і фуражці — всі боялися. За допомогою страху людьми можна було маніпулювати. А сучасне ставлення можу описати прикладом про дівчину "Сиділа до 25-ти років у дівках, а потім зірвалась нижче плінтусу". Така ж розкутість у нас була у 20-ті роки. Все йде по колу, тільки ступінь прояву різна", - розповів Андрій Кісь.

Джерело: Gazeta.ua

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...