Мало нам Чорнобиля: Впритул до київського ядерного реактора підприємливі чиновники поставили газову заправку

Якщо на АЗС станеться витік газу, кращого детонатора, ніж тягова підстанція, де відбуваються іскріння, не придумаєш, вважає доктор технічних наук, професор Володимир Захматов.

Незаконна газова заправка на проспекті Науки. Фото:Google.Maps

Біля ядерного реактора Інституту ядерних досліджень НАН України в Голосіївському районі Києва підприємці встановили газову заправку. На думку експертів, таке сусідство загрожує можливістю техногенної катастрофи, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Газова заправка вже не один місяць працює на території Служби енергетичного забезпечення і зв'язку комунального підприємства "Київпастранс" на проспекті Науки, 48.

Примітно, що газову АЗС встановили у восьми метрах від працюючої тягової підстанції, яка забезпечує постійним струмом контактні мережі тролейбусів.

Якщо на АЗС станеться витік газу, кращого детонатора, ніж тягова підстанція, де відбуваються іскріння, не придумаєш, вважає доктор технічних наук, професор Володимир Захматов. "У разі вибуху цистерни, радіус вибухової хвилі буде більше 200 метрів", - розповів він виданню.

Зауважимо, що менш ніж в двох сотнях метрів від газової заправки розташований ядерний реактор дослідного інституту. Які наслідки відбудуться в разі, якщо вибухова хвиля досягне реактора, сказати складно.

Виявилося, що газова заправка належить ТзОВ "Барс 2000", директором якого є 30-річний житель Київської області Руслан Полячок. У Державній службі України з питань праці виданню повідомили, що дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки, якими є установка газової заправки, у ТзОВ "Барс 2000" відсутні.

У держслужбі архітектурно-будівельної інспекції України заявили, що не видавали дозвільних документів на будівництво об'єкта і його експлуатацію. "Перевірок за даною адресою також не проводилося", - розповіли в інспекції.

А в ДСНС у Києві кореспондентам повідомили, що встановлювати газову АЗС ближче ніж за 30 метрів від тягової підстанції заборонено.

Втім, директора Служби енергетичного забезпечення і зв'язку КП "Київпастранс" Анатолія Лопату, відомство якого є балансоутримувачем території, де функціонує АЗС, сусідство небезпечного об'єкта не турбує.

"Впливу на роботу тягової підстанції і порушень правил охорони праці в результаті розміщення газової заправки ТзОВ "Барс 2000"- немає", - розповів Лопата.

Слід нагадати, що після найбільшої в Україні техногенної катастрофи на нафтобазі "БРСМ-Нафта" в червні минулого року мер Києва Віталій Кличко пообіцяв демонтувати всі незаконні газові заправки. Судячи з того, що АЗС на проспекті Науки, 48 продовжує працювати, війна влади з "нелегалами" призупинилася.

На Львівщині чоловік заявив, що ТЦК "викрали його дорогою на роботу" і дали повістку: Яке рішення ухвалив суд

четвер, 2 травень 2024, 10:47

У Львівській області до іспитового терміну засудили чоловіка, який отримав повістку, проте ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що його нібито "викрали дорогою на роботу і змусили підписати документи". Про це йдеться у вироку Жовківського рай...

Що робити, якщо затоплюють сусіди? Юристка озвучила алгоритм дій

четвер, 2 травень 2024, 10:44

Ситуація, коли заливають сусіди, або комунікації будинку вийшли з ладу, може статися з кожним. Як не розгубитися і діяти правильно, потрапивши у непередбачувані обставини? Що робити в таких ситуаціях і як добитися відшкодування грошей за збитки, "РБК-У...