Материнський інстинкт: У Скандинавії ведмедиці навчилися користуватися людьми для захисту своїх дитинчат

Матері-ведмедиці діяли за принципом «ворог мого ворога - мій друг», використовуючи близькість людини для захисту свого потомства від нападів самців.

Ведмедиці вибрали спосіб для захисту своїх дітей від їхніх батьків. Фото: wpapers.ru.

Самки бурих ведмедів використовують людей для захисту своїх дитинчат: як показало дослідження скандинавських вчених, опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society B, ведмедиці тримаються поблизу людських поселень, щоб захистити своїх дитинчат від нападів самців, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Помітивши, що самки бурих ведмедів (Ursus arctos) в Скандинавії часто тримаються зі своїми дитинчатами поблизу людських населених пунктів, автори статті припустили, що метою такої поведінки може бути захист дитинчат від поширеного у бурих ведмедів інфантицида. Щоб перевірити це припущення, вчені проаналізували поведінку 30 помічених GPS-нашийниками самок бурого ведмедя в південній і центральній Швеції за період з 2005 по 2012 рік.

Дев'ятнадцять самок з тридцяти успішно виростили своїх дитинчат, інші одинадцять втратили потомство в результаті атак самців. Проаналізувавши поведінку матерів, які успішно виростили своє потомство, вчені виявили, що більшість з них вважали за краще селитися поблизу людських населених пунктів, на відстані в середньому 783 метра, а іноді і ближче.

Також успішні матері часто селилися в місцях недавніх вирубок, серед щільно зростаючих молодих дерев і чагарників. Густа рослинність дозволяла їм триматися поблизу населених пунктів, залишаючись при цьому непоміченими людиною. При цьому тенденція триматися поблизу людини виявилася найбільш вираженою під час сезону розмноження, коли ймовірність атак самців на дитинчат найбільш висока. Після закінчення сезону розмноження, коли ризик інфантицида падав, матері знову намагалися триматися подалі від людського житла.

Матері, які втратили своє потомство, навпаки, уникали людських поселень, доріг і вирубок, вважаючи за краще селитися в лісах або болотах. Такі матері в середньому трималися на відстані 1213 метрів і далі від людських поселень.

Як відзначають автори дослідження, успішні матері діяли за принципом «ворог мого ворога - мій друг», використовуючи близькість людини для захисту свого потомства від самців. Результати роботи також спростовують стале уявлення про те, що бурі ведмеді селяться поблизу людини для того, щоб отримувати більш легкий доступ до їжі. Як відзначають вчені, місця поблизу будинків і вирубок, де селилися успішні матері, навпаки, набагато менш багаті доступною їжею, ніж місця, більш віддалені від людини. Таким чином, самки бурого ведмедя асоціюють людини не з доступною їжею, як було прийнято думати раніше, а з безпекою.

Землю накриває триденна магнітна буря: Українцям розповіли, як пережити метеоудар

четвер, 25 квітень 2024, 15:44

У четвер, 25 квітня, Землю накриває магнітна буря. Вона триватиме три дні (до 27 квітня включно) і має стати останньою в цьому місяці. Про це свідчать дані Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних дослідж...

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...