"Меня допрашивали всего один раз": Затримана в Україні росіянка Леонова дала перше інтерв'ю

Волонтерка з РФ розповіла, що зіткнулася з тортурами і жорстоким поводженням у Відділі забезпечення досудового слідства СБУ.

Анастасія Леонова. Фото:glavcom.ua

Росіянка Анастасія Леонова, заарештована в Києві в рамках розслідування СБУ справи про російських диверсантів, дала перше інтерв'ю. Дівчина розповіла телеканалу Дождь, що відразу після приїзду в Україну в Харкові її попросили очолити інформаційний відділ 15 Запасного батальйону "Правого сектора", передають Патріоти України.

"Я брала участь у конференціях для інформаційників, організовувала збір коштів для купівлі зодягу та необхідних речей для бойових частин, організовувала здачу крові для військового госпіталю Харкова, коли одночасно надійшло багато поранених.

Вся моя робота була чисто волонтерською, вона ніяк не оплачувалася. Так само я проходила підготовку як санінструктор. У полку "Азов" я займалася приблизно тим же, була штатним медиком тренувальної бази в Харківській області, проводила заняття з тактичної медицині для хлопців з Цивільного корпусу, допомагала з інформаційною підтримкою. Знову ж таки, як волонтер", - сказала Леонова.

Дівчина також зазначила, що перед арештом займалася тим, що "шукала роботу, зустрічалася з родичами і друзями, влаштовувала особисте життя".

Леонова зізналася, що була знайома з колишнім бійцем ДУК Олегом Мужчилем з позивним "Лісник", який був убитий у Києві в ході спецоперації СБУ по ліквідації диверсійно-розвідувальної групи.

"Ми познайомилися ще в Харкові на початку травня, буквально через кілька днів, як я почала співпрацювати з ПС. Довгий час я нічого про нього не знала, ми більше не перетиналися.

Зустрічалися особисто буквально кілька раз, уже в Києві, після мого переїзду 31 серпня. "Лісник" обіцяв мені допомогти з отриманням громадянства України ... Я не в курсі, чим керувалися спецслужби, коли приймали рішення про моє затримання, тим більше я не можу пояснити сама собі, що я роблю в СІЗО вже другий місяць.

Мене допитували всього один раз за цей час. По суті пред'явлених мені підозр я теж нічого не можу зрозуміти, мені незнайомі люди, які нібито входили до складу терористичної групи. Я просто намагаюся триматися в цих непростих умовах, багато працюю зі ЗМІ, правозахисниками, займаюся спортом, наскільки дозволяють умови камери, вчу італійську мову", - сказала росіянка.

"Мені хотілося б сприймати це як прикре непорозуміння, але, зіткнувшись з тортурами і жорстоким поводженням в ВЗДС (Відділ забезпечення досудового слідства - ред) СБУ, я розумію, що затримали мене не просто так, і навряд чи тихо відпустять. Може, план по затриманню терористів виконують, я не знаю", - зазначила Леонова.

Що буде із субсидією, якщо дружина з дітьми за кордоном, а чоловік залишився в Україні

понеділок, 29 квітень 2024, 9:55

Нерідко українські сім'ї стикаються з питанням: що буде із субсидією, якщо дружина і дитина за кордоном, а чоловік залишився, передають Патріоти України. У Пенсійному фонді пояснили, що до складу домогосподарства включаються всі особи, які зареєстров...

Помер колишній головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко

понеділок, 29 квітень 2024, 9:50

Михайло Фоменко був головним тренером національної збірної України у 2012—2016 роках.