Міжнародна група фізиків розгадала одну з найголовніших загадок Всесвіту

Тепер вченим доведеться переглянути Стандартну модель Всесвіту і кардинально поміняти уявлення про властивості матерії і антиматерії.

Матерія і антиматерія. Ілюстрація: youtube.com.

Фізикам з Європейського центру ядерних досліджень вдалося встановити головну відмінність між матерією і антиматерією. Відкриття може пояснити, чому у Всесвіті майже немає антиматерії. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Серед вчених прийнято вважати, що після Великого вибуху матерія й антиматерія у Всесвіті існували в рівних кількостях. Однак сьогодні Всесвіт заповнений матерією. Виникає питання: куди поділася антиматерія і чому ці дві субстанції не знищили один одного?

Результати експериментів на Великому адронному колайдері змогли дати відповідь на ці питання. Виявилося, що на матерію і антиматерію діють різні закони фізики.

Міжнародна група вчених на чолі з італійським фізиком Ніколою Нері з Міланського університету проаналізувала дані, зібрані детектором при роботі Великого адронного коллайдера до 2015 року. Виявилося, що процес розпаду надважких частинок у матерії і антиматерії відрізняється. Хоча відмінність здається несуттєвою, але саме вона вберегла Всесвіт від загибелі.

Вчені звернули увагу на аномалії в розпаді так званих лямбда-баріонів - надважких частинок, що складаються з двох легких кварків і одного важкого кварка. З'ясувалося, що ці частинки іноді розпадаються на чотири частини - три пі-мезони і один протон, а іноді - на два каони, пі-мезон і протон.

За ідеєю, приблизно такий же характер розпадів повинен спостерігатися і у античастинок, тобто у анти-лямбда-баріонів. Однак дані спостережень показують, що статистика розпадів античастинок не збігається в середньому на 10-20%.

За словами Нері, зафіксовано понад 6 тис. розпадів баріонів за такими сценаріями, а рівень достовірності спостережень вже становить 3,3 сигма (одиниці стандартного відхилення). У фізиці елементарних частинок "відкриттям" називаються ті спостереження, в яких рівень достовірності спостережень сягає 5 сигма. Однак, отриманий результат є серйозним натяком на те, що для антиматерії у Всесвіті діють дещо інші закони фізики, ніж для звичайної матерії.

На черзі - аналіз спостережень за експериментами на Великому адронному колайдері протягом 2016 року. Якщо вчені підтвердять уже наявні дані, а ймовірність цього дуже висока, можна буде говорити про одне з найбільших відкриттів в історії науки.

Вченим доведеться переглянути Стандартну модель Всесвіту і кардинально поміняти уявлення про властивості матерії і антиматерії.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...