Могли врятувати, але не захотіли: Чому поліцейські не допомогли дітям, помираючим від голоду у квартирі, - експерт

Правоохоронці дійсно не мали законного права відчиняти двері, але вони могли викликати представника ЖЕКу, сусідів, дільничного інспектора, для того, щоб увійти в приміщення в присутності свідків та обгрунтувати свої дії.

Едуард Багіров. Фото: "Обозреватель"

Поліцейські, які прибули на виклик до квартири, в якій перебували малолітні діти, залишені матір'ю, не мали законного права розкривати приміщення; в умовах відсутності чітких норм поведінки поліцейських в подібній ситуації вони вважали за краще не ризикувати. Про це "Обозревателю" розповів голова правління "Міжнародної Ліги захисту прав громадян", правозахисник Едуард Багіров, повідомляють Патріоти України.

"В цьому випадку сусіди проявили пильність і викликали поліцію, розраховуючи на те, що поліцейські приїдуть і зможуть з'ясувати ситуацію, надати максимальну допомогу. Але поліцейські дійсно не мають законного права відчиняти двері, входити до приміщення", - підтвердив правозахисник.

Разом із тим, за його словами, у поліції була можливість проявити "наполегливість і відповідальність" у цій справі - увійти до приміщенні в складі спеціальної комісії. "Вони могли викликати представника ЖЕКу, сусідів, дільничного інспектора, запросити фахівця, який розкриває замки, для того, щоб увійти в приміщення в присутності свідків, задокументувати це все".

Правозахисник пояснив: "Якщо виявиться, що в закритому приміщенні перебувають люди похилого віку, інваліди, діти, навіть тварини - собаки або кішки, - це є обгрунтуванням законності їхніх дій. Ніхто не дорікнув би поліцейського, якби він зайшов до приміщення і врятував дітей" .

Оцінюючи ситуацію, Багіров звернув увагу на два аспекти: "З одного боку, певною мірою мала місце недбалість поліцейських, несумлінність у виконанні своїх службових обов'язків. З іншого боку, в Україні немає законів і чітких нормативних актів, які б регламентували поведінку поліцейського в таких випадках. Якщо виявиться, що в приміщенні нікого немає, власники можуть написати скаргу, можуть бути судові переслідування".

Таким чином, "поліцейські не проявили відповідальності, наполегливості, не захотіли ризикувати, побоюючись можливих правових наслідків", - зробив висновок правозахисник. Нагадаємо, відомий блогер пише, Микола Кулеба піарить на цій трагедії свої реформи ціною в 300 млн грн на рік.

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...