Мрія збулася: Американські інженери придумали безперебійне джерело вина

«Винзавод на мікрочіпі» дозволяє отримати до мілілітра напою на годину, при тому, що стандартна процедура спиртового бродіння займає до двох тижнів.

Американські інженери придумали безперебійне джерело вина. Фото: englishdom.com.

Американські інженери розробляють мікроскопічний пристрій, який забезпечує безперебійне виробництво вина. Про це повідомляється в прес-релізі Федеральної політехнічної школи в Лозанні (Швейцарія), пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Деніел Еттінгер (Daniel Attinger) і його колеги сподіваються, що мікровинзавод дозволить виноробам-експертам краще зрозуміти процеси бродіння. Саме вони мають великий вплив на якості вина: різні типи дріжджів дають «на виході» різні нотки смаку і аромату.

«Винзавод на мікрочіпі» дозволяє отримати до мілілітра напою на годину, при тому, що стандартна процедура спиртового бродіння займає до двох тижнів. Виноградний сік проходить крізь основний канал пристрою. Дріжджі розміщуються в сусідніх відділеннях, потрапляючи в головний канал крізь надтонку мембрану з нанопори. Дріжджі поглинають цукор, а взамін видають алкоголь і вуглекислий газ (через мембрану). Гранична компактність цих елементів і прискорює процес бродіння.

У 2015 році вчені з'ясували, що не сорт винограду, клімат або погода грають ключову роль в унікальності національних вин, а пекарські дріжджі (Saccharomyces cerevisiae), генетичні особливості яких індивідуальні для кожної географічної зони зростання виноградників. Це означає, що коли експерти-винороби кажуть про унікальні особливості грунтів, де росте той чи інший сорт винограду, то, швидше за все, слід мати на увазі характерний для цих регіонів набір одноклітинних грибків.

"Не треба вірити страшним казкам про їх небезпечність": Експерт розповіла, чи є велетенські соми в водоймах України

четвер, 17 липень 2025, 21:25

В водоймах України майже немає гігантських сомів, вага яких перевищувала б 100 кілограмів, бо їх виловлюють у дрібнішій вазі. Про це розповіла іхтіолог Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Юлія Куцоконь, передають Патріоти України. Вона...

"Це не місце для вечірок, куріння і розпивання алкоголю": Директорка ліцею обурена безладом в укритті, який влаштовують кияни (фото)

четвер, 17 липень 2025, 19:29

Директорка Ліцею №8 Оболонського району Києва Тетяна Осадча публічно звернулася до мешканців міста через ситуацію, що склалася у шкільному укритті. Вона висловила підтримку колегам – директорам закладів освіти Оболонського району Ользі Лосенко та Євген...