Американські інженери розробляють мікроскопічний пристрій, який забезпечує безперебійне виробництво вина. Про це повідомляється в прес-релізі Федеральної політехнічної школи в Лозанні (Швейцарія), пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Деніел Еттінгер (Daniel Attinger) і його колеги сподіваються, що мікровинзавод дозволить виноробам-експертам краще зрозуміти процеси бродіння. Саме вони мають великий вплив на якості вина: різні типи дріжджів дають «на виході» різні нотки смаку і аромату.
«Винзавод на мікрочіпі» дозволяє отримати до мілілітра напою на годину, при тому, що стандартна процедура спиртового бродіння займає до двох тижнів. Виноградний сік проходить крізь основний канал пристрою. Дріжджі розміщуються в сусідніх відділеннях, потрапляючи в головний канал крізь надтонку мембрану з нанопори. Дріжджі поглинають цукор, а взамін видають алкоголь і вуглекислий газ (через мембрану). Гранична компактність цих елементів і прискорює процес бродіння.
У 2015 році вчені з'ясували, що не сорт винограду, клімат або погода грають ключову роль в унікальності національних вин, а пекарські дріжджі (Saccharomyces cerevisiae), генетичні особливості яких індивідуальні для кожної географічної зони зростання виноградників. Це означає, що коли експерти-винороби кажуть про унікальні особливості грунтів, де росте той чи інший сорт винограду, то, швидше за все, слід мати на увазі характерний для цих регіонів набір одноклітинних грибків.
У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...
В Україні у червні проведуть перерахунок пенсій для тих, хто продовжив працювати на заслуженому відпочинку. Підвищення мали провести з квітня, але статистика щодо стажу приходить із запізненням, тож у червні заплатять підвищення одразу за кілька місяці...