"На допитах вимагали свідчення про методички НАТО": Звільнені ультрас ФК "Зоря" розповіли про тортури та полон у "ЛНР"

Після того, як суд "еЛеНеРії" виніс хлопцям драконівські вироки, акції на їхню підтримку прокотилися всією Україною і вийшли за її межі. На щастя, ця історія має добре закінчення.

Артем Ахмеров і Владислав Овчаренко. Фото: 24 канал.

Фанати луганської "Зорі" Артем Ахмеров і Владислав Овчаренко розказали про свій арешт, катування в застінках терористів і подробиці звільнення з полону "ЛНР". Вони поступово повертаються до звичайного життя, звикають до нового міста. У полон до бойовиків з так званої "Луганської народної республіки" вони потрапили, коли ще не мали й 20-ти, передають Патріоти України із посиланням на 24 канал.

Після того, як суд "еЛеНеРії" виніс хлопцям драконівські вироки, акції на їхню підтримку прокотилися всією Україною і вийшли за її межі. На щастя, ця історія має добре закінчення. Напередодні Нового року Артем Ахмеров і Владислав Овчаренко потрапили у список 74-х українців, котрих керівництво нашої держави визволило з неволі шляхом обміну.

"Лікуємося, як депутати", – каже Владислав при зустрічі на сходах київської лікарні "Феофанія", де здебільшого оздоровлюється вітчизняна політична знать. Там більшість колишніх полонених лікується за державний кошт. Простору палату Владислав з Артемом ділять на двох. Між ліжками висить національний стяг. На столі в одноразовій посуді саме парує обід – гречана каша з відбивною і салатом з червоного буряка. Поки хлопці їли, у двері постукала медсестра. "Ось, – подає Владові літрову пляшку. – Випий це за три рази". "Заспокійливе принесли, а то я думав, що тебе зовсім не лікують, лише мене", – сміється Артем.

-Трохи вже відійшли, морально так точно, – каже Владислав. – Морально ми відновилися ще тоді, коли під час обміну побачили у Майорську синьо-жовтий прапор. Почуваємося вільними людьми. За рік у застінках звикли до ґратів, конвоїв й інших "принад" тюремного життя. Маємо багато вільного часу, але ще не знаємо, куди можна піти. Київ знаємо погано.

Артем: Для початку важливо відновитися фізично. В неволі тіло встигло атрофуватися. Морально ж могли зламатися там.

Двоє хлопців з числа луганських ультрас, котрих арештували одночасно з вами, не встояли, визнали свою провину і відповідно від обміну відмовилися.

Владислав: То їхній вибір і я їх не засуджую. Чому вони так вчинили, зараз уже не дуже важливо.

Артем: У кожного свій запас міцності. Засуджувати, що комусь його забракло, не вправі ніхто.

У вас, мабуть, теж виникали ситуації, коли думали, що не встоїте?

Артем: Так. Важко залишатися незламним, коли тебе постійно б’ють, морально знущаються, глумляться, кажуть, мовляв, залишишся тут назавжди, тебе ніхто обмінювати не буде, рідні і близькі від тебе відмовилися. У найскладніші моменти, коли охоплював відчай, думав над тим, щоб вистрибнути у вікно кабінету, в якому проводився допит.

Владислав: У мене були думки, щоб напасти на співробітника МГБ. Коли сміються над тобою, ще витримати можна. Інша річ – коли починають словесно знущатися з твоїх близьких, батьків. Такий психологічний тиск витримати нереально важко. Вони намагалися зламати не стільки наші переконання, скільки нас як особистостей.

Артем: Доходило до того, що ці товариші пропонували: "Давай, щоб ти не мучився, побіжиш, а ми тебе розстріляємо за спробу втечі". А були випадки, коли людину ставили під стінку, ніби збираючись стратити, але постріли робили свідомо невлучно. Уявляю, що відчули ті, хто пережив щось схоже.

Артем Ахмеров. Фото: 24 канал.

У той момент, коли ви потрапили до рук сепаратистів, війна тривала уже півтора року. Ви ж розуміли, що за ультрас стежать і ваш арешт – справа часу?

Владислав: У Луганську в той час могли взяти кого завгодно. Для цього не обов’язково бути ультрас. Тому розраховували, що нам пощастить. Звісно, в ідеалі вартувало виїхати, і батьки навіть говорили, щоб саме так і вчинив. Але не міг же я їх залишити наодинці.

Артем: Я навіть виїжджав. Але потім знову повертався. Бо Луганськ – то мій дім, то теж частина України.

Була інформація, що ви допомагали українським військовим.

Владислав: Я допомагав інформаційно. Люди на мене виходили, запитували про ситуацію в Луганську. Допомагати матеріально було складніше. Іноді віддавав по 200-300 гривень на потреби наших хлопців. Але на загальному тлі то ж копійки. Мушу сказати, що мав бажання вчинити так, як чимало інших представників нашого руху – піти воювати. Проблема полягала в тому, що в Луганську залишалися рідні. Виїхати вони не могли.

Владиславе, ваша матір розповідала в інтерв’ю сайту "24", що й через рік після тих подій не знала деталей викрадення.

Владислав: Ми з Артемом йшли центром Луганська. В якусь мить нас зі всіх сторін оточили цивільно вдягнені люди, представилися співробітниками поліції. Найперше відібрали паспорти і телефони та сказали іти з ними.

Артем: У будівлю СБУ нас довезли на машині, потім розвели по різних кабінетах і почали допитувати. Цікавилися нашою діяльністю в інтересах України, "шпіонажем", співпрацею з військовослужбовцями. Запитували, в якій розвідшколі проходив підготовку. Впродовж місяця. Відповіді не було. Але найбожевільнішим було питання про місцезнаходження методичок НАТО.

Владислав: О, то було найкумедніше з тих допитів! Питання, яке загнало мене в ступор. "Ну что, дружіщє, гдє мєтодічкі НАТО?" – наче й сміятися недоречно, не знаєш як реагувати, що говорити. Зізнаюся, що до того не знав навіть про існування слова "методичка".

На родичів теж тиснули психологічно?

Владислав: Єдину нагоду поговорити з батьками отримав вже після оголошення вироку, 13 листопада. Тиск, звичайно, був, але мама мені про це в той момент не говорила. В розмовах з батьками нас називали "посібниками карателів". Проте найважче було навіть не те, а що пальцями тицяли чимало знайомих. Мовляв, твій син – "укроп". Над татом з мамою підсміювалися. В батька на роботі одного разу через це ледь не дійшло до бійки.

Когось з тих, хто "трудиться" в МГБ, знали особисто?

Владислав: Знайомі обличчя були, але імен називати до того часу, поки в Луганську залишаються дорогі нам люди, не буду. Можу лишень сказати, що росіян поміж представників МГБ і "народної міліції" серед тих, хто працював з нами, не було. В основному то були перевдягнені під "ленеерівський" стяг колишні працівники СБУ й міліціянти. Російські "специ" начебто виконують керівні функції.

Артем: Зі мною в камері сидів чоловік, якого катували (били током, заливали через тканину до рота воду) впродовж усієї ночі. Кати були в масках, але в їх говірці відчувався характерний "маасковскій акцент". У Луганську так не розмовляє ніхто. Та й працювали ці діячі не як місцеві, а зі знанням справи. Взагалі, проаналізував і зрозумів, що окремі особи впродовж останнього року траплялися в моєму житті надто часто. Зрозуміло, що вони нас вели, слідкували. Безумовно, моніторилися наші соцмережі. А сьогодні забрав з ремонту повернений при звільненні мобільник. Майстер показав, що в апараті бракує окремих деталей і вмонтовано чіп. Якщо активую телефон, ті люди матимуть змогу мене прослуховувати.

Владислав Овчаренко. Фото: 24 канал.

Мабуть, з правоохоронцями у вас були особливі рахунки ще з часів фанатської діяльності?

Артем: Проблеми були, але напряму з "мусорами" в основному спілкувалися старші хлопці. Поміж оперативників МГБ зустрів товариша, котрий раніше входив до руху лояльних фанатів "Зорі" з назвою "Loyals". Як правило, впродовж матчів вони майже не "заряджали", обмежувалися кількома перекличками з нашим сектором. Траплялося, що в нас із "лояльними" були бійки. Так ось, у перший день, коли нас прийняли, той тип у погонах молодшого лейтенанта впізнав нас. "Ви з ультрас?" – питає. "Так". "А я з "Loyals", – каже. "Ну, нічого дивного". Більше ми не спілкувалися.

Вам пропонували співпрацю?

Владислав: Ні. Нам інкримінували шпіонаж, державну зраду і хотіли впаяти підготовку терактів.

Артем: Мені казали, що в разі, якщо розповім, де проходив підготовку, буду відпущений у якості свідка. Відповіді не було і тоді слідчі почали хитрувати. "В тебе стаття особливо важка – держзрада, – кажуть. – Тобто отримати можеш у межах від 12-ти до 20-ти років ув’язнення. Але в нас не Америка, статті не сумуються. Якщо когось вбив, можеш зізнаватися. Гірше не буде". Пізніше дізнався, що статті в "ЛНР" таки плюсуються, термін ув’язнення може складати і 150 років.

Розкажіть трохи про умови, в яких вас утримували.

Владислав: Спочатку сидів у підвалі колишньої будівлі СБУ. Це називається спецізолятором МГБ. То звичайна катівня. Стіни заляпані кров’ю, навколо – койки. До туалету нас виводили двічі на день – зранку і ввечері. А били в кабінетах, під час допитів. З 6 жовтня 2016 року мене перевели в СІЗО. Умови там не відрізняються від схожих приміщень на всій території України.

Артем: У підвалі було дуже холодно, постійно горіло бліде світло. Годували двічі на день. Холодним борщем. Здається, лише раз теплий принесли. А ще одного разу зробили справжнє свято – принесли ще теплі, свіжоспечені солодкі булочки. Мабуть, у тодішнього "міністра держбезпеки ЛНР", а зараз в.о. глави цього збіговиська Пасічника День народження був (сміється).

17 років для Владислава і 13 для Артема – теж багато. Майже стільки ж, як ви прожили.

Владислав: Не розумів, що відбувається, не вірив, що таке можливо. На момент затримання мені було 19… Знаєте, про що досі шкодую? Що не вигукнув після завершення суду "Слава Україні".

Артем: Теж себе за це картаю. А до 13-ти років я поставився з іронією. Бо розумів, що ніхто стільки сидіти не буде. Рішення ж відверто політизоване. Правда, про те, що вже через два місяці буду на волі, навіть не мріяв.

А коли почали мріяти?

Артем: Засудили нас 25 жовтня. Надія на звільнення з’явилася, коли 16 листопада побачив по телебаченню сюжет про зустріч Путіна з Медведчуком. Після тієї розмови Путін начебто телефонував ватажкам "ЛНР" і "ДНР". Здається, 17 листопада до мене приїхала омбудсмен "ЛНР" Ольга Копцева. Сказала, що СБУ дала запит на мій обмін. "Хочеш чи ні? – питає. – Якщо ні – задокументуємо в присутності представника ООН, що відмовляєшся". Я відповів ствердно. "Відразу попереджую, що я відповідаю лише за нашу сторону, – лякала Копцева. – Маєш розуміти, що СБУ просто так людей не відпускає. Тебе завербують".

Владислав: Але потім тривалий час жодних розмов не було. Та ще й в "ЛНР" трапився переворот. Тоді промайнула думка, що обміну не буде взагалі. Лише 25 грудня почули, що Медведчук з Путіним таки домовилися про обмін, який має відбутися через два дні. Наступного дня нас постійно водили з кабінету в кабінет. Підписав чимало папірців, клопотання про помилування, зробили фото на довідку про звільнення.

Артем: А завершився той день тим, що тих дев’ятьох, кого мають обмінювати, в спішному порядку відвели до лазні. Щоб ми помилися і виглядали достойно. До того ж впродовж року змогу помитися давали раз на тиждень чи навіть на два.

У день обміну обійшлося без пригод?

Артем: Вранці нас зібрали миттєво, буквально за п’ять хвилин. Крім дев’ятьох цивільних, окремо на тій же території, але в приміщенні лікарні утримували сімох українських військових. Начальник СІЗО сказав, що відбуватиметься після того, як нас вивезуть за ворота. Після того розписалися в особових справах, отримали довідки, нам з Владом повернули паспорти, всіх 16-х посадили в машини. За ворітьми почалося невеличке шоу. На нас набігли "ленеерівські" журналісти, представники телеканалу "Луганськ 24", прес-служби народної міліції і почали ставити недолугі запитання на кшталт "що будете робити надалі?"

Владислав: До того Ольга Копцева провела перекличку і запитала: "Хто хоче залишитися?" У відповідь – тишина. Після того колона з восьми автівок (три автобуси, дві автівки ГБДД, рятувальна машина, машина з представником прес-служби "народної міліції", авто супроводу). Конвоїри, які були з нами в салоні, на прощання видали: "Більше не попадайтеся".

На "нулі" в наш автобус зайшов полковник СБУ Юрій Качанов. Озброєні конвоїри, омбудсмени Копцева і Морозова теж залишалися. Качанов виступав гарантом їхньої безпеки. "Ви ж мені вірите?" – запитав полковник. "Юро, тобі вірю. СБУ – ні", – відповіла Копцева. А ще треба було бачити обличчя водія автобуса, який щодня їздить за маршрутом "Латугіне – Луганськ". Чоловік вочевидь ідейний, тож коли почув, що треба заїздити на територію, підконтрольну Україні, сильно злякався. Щойно в’їхав, закутався так, що було видно тільки очі.

Нам у салоні заборонили не лише розмовляти, а навіть дивитися по сторонах. "Сидіть мовчки і дивіться тільки вперед". Але коли побачили український стяг в українському Майорську, очі в усіх забігали. То була мить полегшення. Потім на вулиці тривали заключні перемовини, а у вікна автобуса в усі щілини намагалися заглянути українські та російські журналісти. Ми зашторилися, зайвої уваги уникали. Ейфорія охопила лише тоді, коли Качанов сказав виходити з автобуса.

Невдовзі після обміну вже давав інтерв’ю Насті Станко з "Громадського". В цю мить до мене підбігла Ірина Геращенко. "Владиславе, пан Президент на зв’язку, він хоче з тобою порозмовляти", – і дає слухавку. Зізнаюся, я розгубився, не знав, що говорити. Президент поздоровив з тим, що ми вже вдома, що нас нарешті обміняли, сказав, що особисто знає нашу з Артемом історію і що дуже за нас хвилювався. Також поцікавився моїм самопочуттям і побажав якомога швидше добратися до Києва.

При перельоті говорили з Порошенком наживо?

Владислав: У Харкові Президент на вертушці кожного обійняв, потис руку, а потім звернувся до всіх загалом.

Ваші рідні теж у Києві?

Владислав: Мої батьки – так.

Артем: Частина моїх залишилася в Луганську. Сподіваюся, з часом вони теж переберуться.

Чим збираєтеся займатися після того, як остаточно відновите сили?

Владислав: Хочу залишитися в Києві і присвятити себе роботі на благо полку "Азов". Їхні погляди й ініціативи для мене близькі. Сподіваюся, зможу бути корисним.

Артем: Я хочу закінчити вуз. Наразі навчаюся за спеціальністю "фінанси та кредит" у Сіверськодонецьку на Луганщині. Закінчу магістратуру, отримаю освіту і тоді буду влаштовуватися. Хоча, звісно, треба десь працювати уже найближчим часом. Бо ж у Києві за щось жити треба.

Чим збираєтеся займатися після того, як остаточно відновите сили?

Владислав: Хочу залишитися в Києві і присвятити себе роботі на благо національного корпусу "Азов". Їхні погляди й ініціативи для мене близькі. Сподіваюся, зможу бути корисним.

Артем: Я хочу закінчити вуз. Наразі навчаюся за спеціальністю "фінанси та кредит" у Сіверськодонецьку на Луганщині. Закінчу магістратуру, отримаю освіту і тоді буду влаштовуватися. Хоча, звісно, треба десь працювати уже найближчим часом. Бо ж у Києві за щось жити треба.

Коли перебували в неволі, знали про акції, які проводилися на вашу підтримку?

Владислав: Почув 13 листопада від батьків. Зізнаюся, був вражений. Ми ж звичайні хлопці. А тут на нашу честь висять банери на кожному стадіоні, причому не лише в Україні, а й у Грузії, під час матчу "Зорі" з "Гертою" в Берліні. Також були стікери з нашими обличчями. Це неймовірно.

У застінках була змога слідкувати за тим, як грає "Зоря"?

Владислав: У камері був телевізор. Іноді матчі нашої команди в Лізі Європи транслювали по російському "Матч ТВ". Дуже порадував гол Сашка Сватка у ворота "Герти".

Артем: Я по кілька разів перечитував звіти у тих газетах, які передавали передачами. Вивчав склад, сам розподіляв, хто на якій позиції грає. Щоб не відстати від життя.

Матір зірки серіалу "Слово пацана" вийшла заміж за воїна ЗСУ

вівторок, 16 квітень 2024, 21:16

Зірка скандального російського серіалу "Слово пацана. Кров на асфальті" Микита Кологривий розповів про те, що його мама живе в Україні і навіть вийшла заміж за воїна ЗСУ, передають Патріоти України. В одному з інтерв'ю він зізнався, що підтримує зв'язо...

"Ставтеся з повагою до людей, які своїм життям прикривають ваші дупи": Парамедикиня Пташка звернулася до Ганни Маляр

вівторок, 16 квітень 2024, 20:15

Українська парамедикиня Катерина Поліщук із позивним Пташка 16 квітня розмістила в Instagram відео, у якому звернулася до заступниці міністра оборони України у 2021–2023 роках Ганни Маляр із закликом приїхати до українських захисників на передову, щоб ...