На межі виживання: Спецпризначенці КОРД, хто вони? (відео)

У вузьких колах спецпризначенці жартують, що потрапити у КОРД можуть лише супермени.

Фото: http://ua.112.ua/

Боєць спецпідрозділу: який він? Чому ці хлопці здатні робити те, що більшості з нас не до снаги? Як знайти людину, яка свідомо піде під кулі заради затримання небезпечного злочинця і при цьому думатиме про безпеку своїх товаришів? Про це та багато іншого 112.ua розповіли заступник начальника департаменту організації діяльності КОРД Національної поліції України полковник поліції Сергій Згодько і головний психолог КОРД Олена Вишневська, передають Патріоти України.

Ще до початку відбору в новий поліцейський підрозділ спецпризначення КОРД (Корпус оперативно-раптової дії) в Нацполіції було розуміння того, яким повинен бути майбутній спецпризначенець, які фізичні, психічні та моральні якості мають бути притаманними йому. Планку було задано дуже високу: з одного боку, щоб підняти престиж спецпідрозділу, а з іншого – набрати справжніх професіоналів, витривалих у психофізичному плані і здатних вижити в екстремальних умовах.

"Одна справа працювати з паперами, сидіти за комп'ютером або патрулювати місто. Хоча й тут свої ризики. Але зовсім інша справа, коли ти з колективом виконуєш бойову задачу, виїжджаєш на озброєного злочинця, де 100% може бути застосування зброї. Завдання не просто вистрілити, а іноді завдання не дістати зброю, а прикрити товариша, вчинити правильно. Подолати психологічний бар'єр, щоб йти на зброю, знаючи, що в тебе можуть вистрілити і влучити. Приклад – наші хлопці діставали поранення під час затримання озброєних злочинців і в Донецькому регіоні, і в Кіровоградській обл. Хлопці свідомо йшли на загрозу, розуміючи, чим вони ризикують, покладаючись лише на свій колектив, на своїх командирів, свої знання та вміння. Завдання вони виконували гідно", - розповів Згодько.

"Ще до початку відбору КОРД ми з психологами відібрали якості, які б хотіли бачити в кожному спецпризначенці. Це комунікативні навички, щоб вміли взаємодіяти в групі. Обов'язково – стресостійкість і висока мотивація бути захисником. Важливо виконувати таку роботу, важливо розуміти, що він робить це для себе, а не за якісь гроші. Для країни, для загального блага. І емоційна складова. Він повинен розуміти, що з ним зараз відбувається, тобто звертати на себе увагу. Основне для бійця спецпідрозділу – це бути в цілості і виконати завдання. Це дві основні мети", - говорить психолог Вишневська.

На практиці це виглядає таким чином. Кожен кандидат до того, як його буде допущено до курсу виживання, проходить кілька психологічних тестів. Незалежна компанія проводить тестування на тип особистості і на комунікативні здібності в колективі. Так само вони проводять співбесіди. "Ми додатково під час п'ятиденки і двомісячного курсу проводимо тестування, які дозволяють нам вивчити фізіологічні особливості організму, тобто рухливість нервової системи, як нервова система може справлятися з навантаженнями, протистояти зовнішнім факторам, які заважають точно виконувати завдання та сприймати інформацію. Також ми дивимося мотивацію: навіщо людина прийшла, що вона тут бере для себе в підрозділі. Також ми дивимося на особистісні характеристики, які дозволяють нам зрозуміти особливості, щоб ми бачили і розуміли, яка перед нами людина, в чому її індивідуальність, на які індивідуальні моменти варто звернути увагу під час її адаптації до служби. І, звісно, її взаємозв'язки в групі. Тобто ми дивимося соціометрію: як за п'ять днів у людей встановилися зв'язки, взаємопідтримка або людину колектив не прийняв з якоїсь причини. Тоді вже на співбесідах людині ставлять запитання, чому так", - уточнює Олена.

Але є такі якості та здібності людини, які не під силу виявити навіть психологам. Тому програму відбору до КОРД було розроблено таким чином, щоб кандидат розкрив максимально всі свої здібності в стислі терміни. Хоча, по суті, людство за багато століть так і не вигадало нічого нового. У п'ятиденному курсі виживання для майбутніх КОРДівців використовують ті ж прийоми, що і в армії Александра Македонського. Різниця лише в тому, що великий полководець лякав бійців, спостерігаючи за їхньою реакцією, і вже виходячи з неї, приймав рішення, чи брати його у військо, а в КОРДі пропонують кандидатам свідомо піти на ризик і подолати свій страх. У рамках п'ятиденки бійці здійснюють стрибки у воду з 10-метрової вишки. Стрибок з 10 м – один з елементів, де перевіряється здатність людини переступити через себе."Бояться всі, це дійсно страшно. Якщо людина може зам'яти це своє почуття, з ним бути і стрибнути, - це дорого коштує. Тоді з нею можна йти на війну, затримувати небезпечних злочинців і бути впевненим в тому, що вона не здасться в найбільш неслушний момент", - говорить Вишневська.

Самі бійці також не лукавлять, визнають, що стрибнути було страшно. "Адреналін зашкалює. Думали, що стрибнути, і все, а насправді серце калатає, не знаю, куди подітися. Але оскільки вже прийшов – треба йти до кінця. Раніше не стрибав, але пересилив себе, спецвійська – це чоловіча робота", - ділиться своїми враженнями від стрибка кандидат з позивним Коба.

Після успішного проходження п'ятиденного курсу виживання на кандидатів чекає двомісячна підготовка, а отже нові випробування.

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...