"Наша пам'ять закликатиме до відповідальності винних": Родичі загиблих у катастрофі МН-17 на Донбасі звернулися до росіян

У зверненні росіянам нагадали, що жертви катастрофи літака були вбиті у війні, в якій вони навіть не брали участі, у війні, до якої вони не мали жодного відношення.

Останки збитого на Донбасі "Боінга". Ілюстрація:REUTERS

Родичі жертв катастрофи малайзійського літака Boeing-777, який був збитий в небі над Донбасом у липні 2014 року з російської зброї, написали відкритого листа росіянам, у якому винуватцями трагедії назвали керівництво Росії і закликали Кремль не ухилятися від відповідальності, а визнати результати розслідування. Лист опублікувала російська Новая газета, в яку він і був надісланий Джоном О'Брайєном, батьком 25-річного Джека О'Брайєна, який загинув у катастрофі, передають Патріоти України.

"Ми постаралися описати вплив тієї трагедії на наші будні і наше прагнення відшукати правду. Написати листа нас підштовхнув той факт, що Чемпіонат світу з футболу відбудеться в Росії, а відкривати його будуть лідери, яких ми вважаємо відповідальними за загибель наших близьких.

Знаєте, я грав у футбол більшу частину свого життя і кинув через рік після загибелі Джека. Він грав у футбол з 7 років. Гра ця була його найбільшою пристрастю. І тепер я спантеличений тим, що Чемпіонат проходить тут, а Джека вже немає... Нехай ці ігри супроводжує добрий дух, але для мене цей Кубок стане болючим нагадуванням втрати, з якою неможливо змиритися", - написав О'Брайєн у коментарі до листа.

У зверненні росіянам нагадали, що жертви катастрофи літака були вбиті у війні, в якій вони навіть не брали участі, у війні, до якої вони не мали жодного відношення.

"Ми знаємо, що вони не єдині жертви цього протистояння. Були вбиті понад 10 000 людей, у більшості - мирні жителі. Їхні сім'ї сумують так само, як і наші, не розуміючи, за що були відібрані життя їхніх близьких. Найтрагічніше - незворотність смерті. Навіть роками ми могли б жити в розлуці, якби знали, що їй прийде кінець. Бездушний акт торкнувся людей, яких ми любимо. Ми більше не можемо співпереживати, ми можемо лише пам'ятати. Наша пам'ять говоритиме про вбитих близьких, вона закликатиме до відповідальності винних. Адже люди, яких ми любимо, більше не можуть говорити за себе", - йдеться у листі.

"Ми знаємо, що взаємини Росії та України мають довгу історію, і є різні точки зору на те, що призвело до конфлікту у 2014 році. Немає ідеальних держав, не бездоганні в тому числі і наші. Всі народи мають право на процвітання, якщо не порушують прав інших. І всі сторони повинні бути готові подивитися правді в очі про свою роль у війні. Але незалежно від передісторії і обставин, ніщо не зможе виправдати атаку на пасажирський літак і вбивство людей на борту", - також зазначено у зверненні.

Родичі загиблих вказують, що, незважаючи на те, що у них виникає спокуса відповісти Росії ненавистю, вони змушені відокремлювати простих росіян від відповідальних осіб - "тієї системи управління, яка призвела до атаки на MH17".

"Більшість з нас не дуже добре знають росіян. Ненависть і недовіра частково є наслідком невігластва, але коли ми дізнаємося про людей більше, це здатне змінити і наш погляд. Вважаємо, що народ Росії має право на процвітання, точно так само як і наші близькі. Думати про це нелегко. Потрібен буде час, щоб наше ставлення хоч якось змінилися. Однак ми знаємо, що піддавшись гіркоті і ненависті, ми будемо поглинуті ними, і неконтрольована ворожнеча між народами знищить людське життя на цій планеті", - йдеться у листі .

Крім того, росіянам нагадали, як у жовтні 2015 року над Єгиптом був підірваний рейс 9268 авіакомпанії Metrojet і загинули всі 224 людини.

"Ми розуміємо ці зневіру і жах, коли жорстоко і без жодного попередження відбирають життя ваших близьких. Якби ми зустрілися з цими сім'ями, напевно, ми змогли б почати розмову, бо ми б уже знали головну правду про життя одне одного. Ні, ми не звинувачуємо російський народ у тому, що сталося. Ми не проти вас. Ми вважаємо, що російська держава та її лідери несуть відповідальність за загибель членів наших сімей. На це вказують усі достовірні докази. Ми чекаємо вже довго, але колись у майбутньому Спільна слідча група нарешті надасть свій фінальний звіт, і відповідальні будуть названі на імена. Тоді все залежатиме від суду у Нідерландах, який ретельно зважить всі докази і вирішить, хто несе відповідальність", - пишуть родичі загиблих.

Зокрема, вони впевнені в ретельності і неупередженості роботи, що проводиться Спільною слідчою групою, яка складається з представників Малайзії, Австралії, Бельгії, України та Нідерландів.

"Чого не можна сказати про повідомлення про розслідування MH17, які виходили від російських державних ЗМІ. У перші місяці наші сім'ї були спантеличені численними, часто суперечливими версіями, що виходять із Росії, про те, що ж сталося з літаком. "MH17 був збитий українською штурмовиком" . "Боїнг атакований ракетою, випущеною в літак президента РФ". "Літак уже був набитий мертвими тілами і був навмисне збитий". "Його збила ракета "Бук", але не російського походження". Ці шокуючі, тривожні і суперечливі відомості були потім тисячно розтиражовані у постах в різних соціальних мережах. Всі ці матеріали викликали сильне занепокоєння. У декого з нас виникали сумніви. Але тільки пізніше ми зрозуміли, що саме в цьому і була мета. Дана практика [інформаційних вкидів] є частиною скоординованої державної кампанії з дезінформації з метою відволікти і запитати, створити альтернативну реальність, в якій вся правда відносна, і жодній інформації не можна довіряти", - йдеться у зверненні до росіян.

"Російські державні ЗМІ, а також приватні телеканали, ЗМІ, які співпрацюють із владою, причетні до цієї брудної і брехливої кампанії. Ми знаємо, що всі країни, зокрема і наші, спотворюють правду та іноді брешуть. Але чи хочуть росіяни жити в такій країні, де для правди більше не лишилося місця? Можливо, хтось із вас думає, що не існує і нас, що вигаданий і цей лист? Ні, ми реальні, і ми сподіваємося, що, зрештою, істина восторжествує", - резюмується у листі.

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...