Національна пам'ять: У Чернівцях "чорні" археологи намагалися продати скарб з 4 тисячами документів УПА

За словами керівника управління СБУ, приблизна вартість цих документів – понад 20 тис. доларів. Документи стосуються діяльності УПА періоду 1945-1947 років.

Вилучений архів УПА. Фото:http://www.unian.ua/

У Чернівцях співробітники СБУ вилучили у "чорних" археологів близько 4 тис. документів Української повстанської армії, які були знайдені на території Тернопільської області. На брифінгу начальник управління СБУ в області Руслан Сторожук продемонстрував журналістам частину цих документів, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Він не зміг дати відповідь на запитання, коли саме були виявлені та вилучені ці матеріали. Водночас Сторожук повідомив, що двоє "чорних" археологів на території Тернопільської області на 4-метровій глибині відкопали бідон, що був заповнений історичними документами.

Чоловіки привезли ці історичні цінності до Чернівців з метою продажу. Проте співробітники СБУ виявили цих осіб та переконали їх у добровільному порядку повернути матеріали.

За словами керівника управління СБУ, приблизна вартість цих документів – понад 20 тис. доларів.

"Серед документів – понад 4000 друкованих і рукописних документів. Одна з найбільших цінностей – кліше так званих грошових знаків періоду УПА – бофонів", - повідомив Сторожук.

Співробітники СБУ передали документи для оцінки та аналізу істориками Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

За словами кандидата історичних наук Олега Суровцева, у бідоні були виявлені документи щодо діяльності УПА періоду 1945-1947 років.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...