Не просто чоловік Аміни Окуєвої: Хто такий Адам Осмаєв, якого намагалися вбити в центрі Києва

Після загибелі генерала Іси Мунаєва під Дебальцевим батальйон чеченських добровольців перейшов під управління Осмаєва.

Адам Осмаєв, Аміна Окуєва та Іса Мунаєв. Фото: Еспресо.

1 червня в Києві кілер намагався вбити командира миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Адама Осмаєва. Його врятувала дружина, доброволець АТО та снайпер Аміна Окуєва, яка підстрелила нападника. Як основна версія вчинення злочину розглядається патріотична позиція потерпілих. Патріоти України, посилаючись на Еспресо, пропонують вам згадати деякі подробиці про героїчне подружжя.

Лікар-хірург за освітою Аміна Окуєва прибула з Одеси до Києва ще під час Революції гідності. Допомагала пораненим, працювала на кухні. Адам Осмаєв тоді перебував за гратами, за сфальсифікованим у 2012 році звинуваченням у підготовці замаху на Володимира Путіна.

Слідство стверджувало, що Осмаєв ще з двома особами – одним чеченцем та одним громадянином Казахстану - збирався саморобною супербомбою (150 кг в тротиловому еквіваленті) підірвати Путіна або коли той прибув би в Україну з оголошеним заздалегідь візитом, або вже у Підмосков’ї, заклавши вибухівку по маршруту пересування російського президента.

При цьому видати Осмаєва росіянам українська сторона не змогла, оскільки його екстрадицію заблокував Європейський суд з прав людини, тож усі перепетії цього показового судилища відбувалися Україні. Паралельно у провладних медіа розпочалася кампанія з дискредитації затриманого. Чоловік подавався як особливо небезпечний терорист, у якого під час затримання "знайшли" ноутбук, в якому була схема Одеси з якимись "позначками", "маса екстремістської літератури", а також фотографії Театру музкомедії та Палацу спорту.

Така інформація йшла в унісон з матеріалами російських пропагандистів, котрі почали активно прив’язували Осмаєва ще й до спецоперацій ФСБ із запобігання "теракту" у Москві на 9 травня 2007 року та викритого замаху на Рамзана Кадирова.

Осмаєва тоді справді затримували у Москві, де він навчався в Інституті міжнародних відносин (рос. МГИМО). Проте, скориставшись підпискою про невиїзд він перебрався до Великої Британії, де продовжив здобуття вищої освіти у престижному Букінгемському університеті. Вже звідти він і перебрався до Одеси.

За іншою версією, якої тоді з самого початку дотримувалися близькі Осмаєва, розкрутивши цю історію зі 150-кілограмовою бомбою Янукович й тодішнє керівництво СБУ зробили приємне своїм російським покровителям й особисто Путіну. Адже сюжет про справу Осмаєва з’явився в прайм-таймі московського «Першого каналу» рівно за тиждень до переобрання Володимира Путіна на третій термін: ефір був у понеділок, 27 лютого, а на дільниці виборці пішли у неділю, 4 березня.

Чому на роль "терориста" №1 в Росії та Україні тоді було обрано Осмаєва? Можливо, витоки нелюбові Кремля до цієї людини та його родини слід шукати у протистоянні клану Кадирова із іншими впливовими чеченськими родинами. Тато майбутнього комбата, Асланбек Осмаєв, ще в 90-их рр. займався нафтою. Дядько, Амін Осмаєв, якийсь час очолював республіканський парламент, а пізніше був федеральним сенатором.

Та й власних антиімперських, антипутінських поглядів Адам ніколи не приховував, і щойно звільнившись з-під варти восени 2014 року – перш за все за рахунок неабияких зусиль своєї дружини – пішов на фронт, де долучився до створеного Ісою Мунаєвим добровольчого підрозділу. Після загибелі генерала під Дебальцевим батальйон перейшов під його управління.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...