Недоторканна Антарктика: Море Росса стане найбільшою заповідною зоною

​Вчені вважають, що до цього часу Море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Море Росса вже врятувало імператорських пінгвінів. Фото: Penguin.su.

Представники 24 країн і Євросоюзу схвалили створення в Антарктичному океані найбільшої в світі морський заповідної зони. Морським заповідником стане Море Росса, що знаходиться в Південному океані. На площі приблизно 1,57 млн квадратних кілометрів на 35 років буде заборонено вилов риби. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На думку екологів, створення заповідної зони має захистити незайману природу Антарктики. Угоду про створення зони було укладено на щорічній зустрічі Комісії зі збереження живих ресурсів Антарктики, яка пройшла в австралійському місті Хобарт. Цьому рішенню передували кілька років переговорів.

На Море Росса припадає лише 2% території Південного океану, але тут живуть 38% всіх пінгвінів Аделі, що живуть на планеті, 30% антарктичних буревісників і близько 6% світової популяції антарктичних малих полосатиків.

У цьому регіоні поживні речовини піднімаються з дна океану і за допомогою течій розносяться по всій планеті. Це також надає Морю Росса особливе значення. Тут живуть невеликі морські рачки криль, які є основною їжею для китів, тюленів і інших тварин.

Вчені вважають, що поки Море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Запропонували створити зону США і Нова Зеландія. В процесі переговорів країни домовилися про створення особливих зон, де в наукових цілях можна буде виловлювати криль і кликач - це вид риб, що мешкають в Антарктиці.

Також наголошується, що в минулому році єдиною країною, яка виступала проти створення зони "через побоювання з приводу рибної ловлі", стала Росія, проте в цьому році вона все ж схвалила проект.

Легенда Динамо став персоною нон ґрата в Українській асоціації футболу

понеділок, 29 квітень 2024, 22:44

Легендарного ексгравця київського Динамо Анатолій Дем’яненка не пустили в Будинок футболу, повідомив журналіст Ігор Циганик на YouTube-каналі FootballHub, передають Патріоти України. За словами Циганика, це неприйнятне ставлення з боку УАФ до легенди у...

Кажуть, що причина була поважна: В Одесі співробітники ТЦК заштовхали чоловіка в мікроавтобус

понеділок, 29 квітень 2024, 22:29

У Мережі поширюється відео нібито з Одеси, на якому видно, як чоловіки у військовій формі заштовхують іншого чоловіка в мікроавтобус. В Одеському ТЦК заявили, що на кадрах затримують громадянина-втікача. Про це йдеться в заяві Одеського обласного ТЦК і...