Нескорені: "Кримські татари у Криму не йдуть на уклін до окупанта, а чекають звільнення і Україну" - Іслямов

На думку активіста, український парламент повинен прийняти внесений главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим законопроект про Кримську автономію.

Ленур Іслямов. Фото:Avdet

Україна повинна підтримати кримських татар в окупованому Криму, в тому числі і затриманих сьогодні в Бахчисараї, щоб вони знали, що про них пам'ятають. Про це заявив в коментарі виданню Гордон керівник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов, передають Патріоти України.

"Чим зараз може допомогти Україна? Хіба що співчуттям. Що потрібно зробити? Як мінімум всім, хто загинув за територіальну цілісність країни, дати звання героя. Щоб ті, хто здійснює в Криму опір окупантам, знали, що вони почуті, і Україна про них не забуває. Це символічні речі, які насправді дуже підтримують народ. Люди-символи направляють населення в потрібну сторону", - зазначив Іслямов.

На його думку, парламент повинен прийняти внесений главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим законопроект про Кримську автономію.

"Крім цього, потрібно прийняти закон про кримськотатарську автономію. Як тільки Верховна Рада схвалить законопроект, внесений Рефатом Чубаровим і рядом інших нардепів, у людей в Криму відразу підніметься дух. Те ж саме було з блокадою півострова. Люди були задоволені тим, що хоч якось відповіли окупантам. В українців у Криму залишилися біль і образа. Адже вони годували армію, яка в підсумку залишила їх на сваволю і не захистила від окупантів. і нам довелося якось лавірувати, щоб не було смертей. Але люди вмирали пачками!" - підкреслив співрозмовник.

За його словами, за всіма фактами порушення прав людини в Криму необхідно подавати позови до міжнародних судів.

"Ще один важливий момент: потрібно юридично фіксувати всі порушення прав людини в Криму. І подавати позови в міжнародні суди. До речі, справа заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза вже рік лежить в Європейському суді і її досі не розглянули. На це не можна закривати очі!

Це дуже важливо для українців в Криму, які тримають там внутрішньогромадянську оборону. І цим питанням повинні займатися не активісти, а українська держава. Звичайно ж, потрібно, щоб президент спілкувався з жителями окупованих територій. І нехай це буде не фізичний, але хоча б телевізійний контакт. Правда, при бажанні він міг би зустрітися з кримчанами і на адмінкордоні", - заявив Іслямов.

Він акцентував увагу, що переслідування кримських татар пов'язані з тим, що вони відмовилися підкорятися російським окупантам.

"Хлопців заарештували і відвезли. Але треба розуміти, що людей в Бахчисараї вже нічим не здивувати. Це місто - корінь всього кримськотатарського. Цих хлопців судять не як мусульман, а як кримських татар. Адже кримські татари в Криму не зломлені: вони не йдуть на уклін до окупанта, нічого у нього не просять, а чекають звільнення і Україну", - резюмував співрозмовник.

Втік зі зборів: Стало відомо, що сталося зі "всесвітньо відомим українським тренером", який відмовився повертатися в Україну

вівторок, 19 березень 2024, 6:45

Тренер "Чорноморець" Ігор Касьяненко, який відповідав у одеському клубі за фізичну підготовку, знайшов собі роботу у США. 14 березня стало відомо, що 36-річний уродженець Луганська втік перед поверненням команди з підготовчих зборів у Туреччині у лютом...

Мобілізація триває: У яких випадках повістка може вважатися недійсною і чи можна відмовитися від неї

вівторок, 19 березень 2024, 6:22

В Україні повістка, яка не заповнена правильно, може бути визнана недійсною. Проте юристи зазначають: незначна помилка не є поважною причиною відмови від отримання повістки чи неприбуття до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки ...