Несподівано: Мешканка Луганська подала на Росію позов до Гаазького суду

Днями луганчанка вже отримала повідомлення з Гааги про те, що пакет документів і позов судом отриманий.

Суд в Гаазі. Ілюстрація:www.unian.ua

Мешканка Луганська Людмила Архангельська, якій через події в Донбасі довелося стати вимушеною переселенкою в Дніпропетровську, подала позов до Гаазького суду до держави Російська Федерація з відшкодування морального і матеріального збитку через військовий конфлікт на сході України. Днями вона отримала повідомлення з Гааги про те, що пакет документів і позов судом отриманий. Про це луганчанка написала у соцмережі, передають Патріоти України.

"Чи буде з цього користь - час покаже, але знайомі юристи настійно рекомендували це зробити, що і всім постраждалим раджу, - повідомила Людмила. - Повідомлення про вручення пакету адресату, звичайно ж, не означає, що позовна заява прийнято до діловодства, але якщо протягом певного часу не буде повідомлення про відмову, можна сподіватися, що процес пішов. Як сказали знаючі люди - перспективи досить високі. Але процес цей довгий".

Як пояснює луганчанка, в інтернеті можна легко знайти типову форму позову в Гаазький суд і анкету з докладними питаннями та коментарями.

"Позов по відшкодуванню морального і матеріального збитку я скачала з сайту міжнародного суду. Її спочатку треба перекласти з англійської і докладно відповісти за кожним пунктом, з урахуванням своєї, конкретної ситуації.

Там, де треба додати документи (копії паспорта, документів на квартиру або будинок, земельну ділянку, якщо був якийсь бізнес, ПП - теж треба якесь підтвердження, якщо у зв'язку з цими подіями постраждало здоров'я - довідки від лікарів тощо). Потім свої відповіді назад перекласти англійською і відправити рекомендованим листом з повідомленням", - поділилася Архангельська.

Що ж стосується відшкодування, то кожен позивач самостійно оцінює моральний і матеріальний збиток і вказує його в анкеті. Це і втрата будинку, землі, майна, роботи, бізнесу, майбутніх перспектив, погіршення стану здоров'я у зв'язку з подіями ...

Потерпілий може пред'являти претензії, що стосуються не тільки фізичного збитку, але і шкоди, заподіяної його психологічному благополуччю, репутації, недоторканності приватного життя і / або гідності його або його сім'ї - загалом, все, що вплинуло на життя людини у зв'язку з військовим конфліктом на сході України.

Процедура подачі позову та послуги колегії незалежних адвокатів, що представляють інтереси потерпілих у Гаазькому суді від країн-агресорів - безкоштовна.

"Вся процедура подачі цього позову мені обійшлася в 130 гривень (вартість рекомендованого листа з повідомленням), - говорить Людмила Архангельська. - Консультували, підказували, робили переклад друзі безкоштовно".

Чи бути депортації? Як вплине рішення з припиненням видачі паспортів на біженців у Німеччині - влада дала категоричну відповідь

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:05

У Німеччині відреагували на рішення про припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном та призупинення надання їм консульських послуг. Там зазначили, що у ФРН українці чоловічої статі мають однаковий з жінками статус захи...

"Сірий" паспорт: Стало відомо, як українці за кордоном намагаються обійти обмеження щодо консульських послуг

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:57

У деяких країнах Європи українці можуть отримати так званий паспорт іноземця, який дозволяє тимчасово не оформлювати українські документи, що посвідчують особу, передають Патріоти України. Намагаючись повернути на Батьківщину ухилянтів, влада обмежила ...