"Ніж у спину" від Бацьки: У Білорусі міліція переслідує носіїв "колорадської стрічки" та російських прапорів

Брестський журналіст поскаржився на георгіївську стрічку і прапор РФ на машинах комунальників.

Ілюстрація:UkrMedia

Міліція, несподівано для самого журналіста Олександра Левчука, не тільки не проігнорувала заяви, а й надіслала лист з підтвердженням, що водії притягнуті до адміністративної відповідальності за використання незареєстрованої символіки. Про це пише Белсат, передають Патріоти України.

"Ця стрічка стала символом війни в Україні, коли я бачу російський прапор на машині, я відчуваю небезпеку, адже точно так все починалося в Абхазії, тому єдина можливість від цього позбутися - це щоб у тебе була активна громадянська позиція", - пояснює вчинок Олександр Левчук.

Георгіївська стрічка вперше з'явилася на нагороді Російської імперії ще перед Першою світовою, в Радянському Союзі її використовували як елемент нагороди за перемогу над Німеччиною. Але вона ж стала символом війни на Донбасі - Верховна рада України в цьому році прийняла закон, згідно з яким за носіння стрічки або її демонстрацію можна отримати штраф, а за повторне порушення навіть сісти на 15 діб.

Використання георгіївської стрічки небажано також в Литві і Грузії. У Білорусі ж, на День перемоги її вже який рік акуратно замінюють на червоно-зелену, з квіткою яблуні посередині.

"Сьогодні ще не пізно говорити про те, що георгіївська стрічка для території Білорусі неприйнятна, ми живемо в незалежній державі, і ми пропонуємо нову символіку, наприклад, яка символізує мужність і героїзм білоруського народу вже в сьогоденні", - ділиться історик Ігор Кузнєцов.

На його думку, з пропозицією про нову, білоруську стрічку повинно звернутися саме громадянське суспільство - якщо не хоче, щоб за цю справу бралася держава або країна-сусідка.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...